Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a început utilizarea unor noi tehnici minim invazive în tratarea calculilor biliari și a accidentului vascular cerebral. Managerul unității medicale, dr. Alexandru Calancea, a informat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că este vorba despre o procedură endoscopică intervetională complexă, numită Colangio Pancreatografie Retrogradă Endoscopică (ERCP), care se adresează tratamentului minim-invaziv al afecțiunilor căilor biliare si/sau pancreatice, „o alternativă modernă la intervențiile chirurgicale clasice la nivelul căilor biliare principale, ce permite extragerea calculilor de la nivelul căilor biliare și/sau montarea de stenturi de plastic sau metalice la acest nivel, cu riscuri minime față de intervenția chirurgicală clasică”. Dr. Calancea a subliniat că recuperarea post-procedură este de scurtă durată și că până la această dată în spital au beneficiat de ERCP 18 pacienți, cu vârsta cuprinsă între 33 și 94 ani.
În ceea ce privește accidentul vascular cerebral (AVC),
tratamentul modern poate fi aplicat dacă pacientul se prezintă în primele 4 ore de la debut. „În acest caz, echipa multidisciplinară aplică metode complete de tratament pentru AVC, situație ce presupune o decizie riguroasă asupra oportunității metodei minim invazive. Trombectomia mecanică este o procedură efectuată endovascular, constând în înlăturarea mecanică -extragerea cheagului care obturează vasul afectat în urma unui AVC. Trombectomia mecanică este unica șansă a pacienților la care tromboliza, adică dizolvarea cu medicație, este contraindicată, dar și în cazul ocluziei de vas mare, în care combinația tromboliză și trombectomie are șanse crescute de succes terapeutic”, a arătat dr. Calancea. Până acum, echipa medicală, formată din medicii neurologi și medicii radiologi intervenționiști, a realizat cinci intervenții de acest gen.
Deși costul intervenției este ridicat, între 5.000-10.000 euro, în funcție de complexitatea cazului, pentru moment a fost suportat din bugetul spitalului și există
premisele includerii în programul național de STROKE (AP-AVC). „Justificarea este dată de șansa la o calitate a vieții crescute post -AVC și o reinserție rapidă în societate. Investițiile realizate în cadrul spitalului și resursa umană proactivă oferă paciențiilor posibilitatea de a se trata la standardele de calitate și performanță a ceea ce înseamnă medicina modernă de astăzi”, a mai spus dr. Alexandru Calancea.