Crescătorii de animale din zona de munte a județului Suceava încep să se orienteze din ce în ce mai mult spre bovinele din rasele de carne, care se dovedesc o alternativă cu foarte multe plusuri față de vacile autohtone, profilate pe producția de lapte. Această situație reiese în urma încheierii campaniei de primire a cererilor pentru subvenția unică pe cap de animal.
Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava a înregistrat 1.044 de cereri pentru subvenții la taurine de carne (pentru bovinele de lapte sunt 8.796 de cereri), asta în condițiile în care, acum câțiva ani, în județul Suceava bovinele din aceste specii erau o adevărată raritate. De precizat că aceste subvenții se acordă doar crescătorilor din comunele de la munte, incluse în zona defavorizată.
Mult mai puțini, crescătorii de taurine de carne iau subvenții mai mari
Noua situația are și o serie de explicații logice. Pentru animalele din rasele de carne subvențiile acordate au ajuns anul trecut la 300 de euro pe cap de animal. Asta pentru că la nivel național au fost mult mai puține cereri decât pentru bovinele de lapte, așa că suma alocată s-a împărțit la mai puțini crescători. Chiar dacă în acest an sunt mai mulți solicitanți, subvenția nu va scădea foarte mult sub 300 de euro, estimează specialiștii din domeniu.
Dumitru Grigorean, din Pojorâta, care este președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, a explicat cum de s-a ajuns în acest an la peste 1.000 de cereri, de la crescători din Suceava care au minimum trei bovine de carne, limita prevăzută de legislație pentru acordarea subvenției pe cap de animal
„Marele avantaj este că subvenția se acordă și pentru rasele metisate, rezultate din încrucișări între bovine din rase de carne cu specii autohtone. De aceea a și crescut atât de mult numărul de solicitări la categoria subvenții pentru taurine de carne, asta deși bovinele din rasa curată, pură, sunt încă în număr relativ mic în Suceava”, a declarat Dumitru Grigorean. Dintre rasele de vaci de carne de renume mondial crescute în județ el a dat ca exemple: Charolaise, Angus sau Blanc Bleu Belge (alb albastru belgian).
Carnea de la o taurină de carne nu poate fi comparată cu cea de la o vacă mulsă 10-15 ani
Președintele asociației a admis că această creștere a fost stimulată în special de subvențiile mai mari, însă a subliniat și că cererea de carne de bovină de calitate începe să crească și în România.
„Carnea de la bovinele specializate pe îngrășat este net superioară, nu poate fi comparată cu cea de la o vacă uzată de 10-15 ani de muls, de exemplu. Din păcate, abatoarele nu fac încă o diferențiere clară de preț în funcție de calitatea cărnii de vită. Din această cauză creșterea raselor pure de carne este încă timidă, însă avem garanții că în curând subvenția pentru animalul din rasă curată va fi diferențiată de rasele metisate”, a subliniat Grigorean.
Argumentele pro taurine de carne
Vasile Schipor, directorul Direcției Agricole Suceava, a subliniat și el creșterea interesului pentru rasa de bovine de carne.
„Am organizat numeroase simpozioane cu crescătorii pe această temă, carnea de vită are un preț bun și este mai ușor de valorificat. Prin comparație, prețul laptelui nu este mulțumitor pentru toți crescătorii, astfel că o parte încep să se orienteze spre acest segment”, a declarat Vasile Schipor.
Pentru micii fermieri marea problemă în momentul de față o reprezintă prețul ridicat de achiziție al bovinelor din rase pure de carne.
Conform președintelui Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, cea mai mare fermă de profil din județ este cea a familiei primarului Constantin Prodaniuc din Moara, unde sunt crescute bovine din rasa franceză Charolaise. Animalele din această rasă au un randament foarte bun la carcasă, cu grad de grăsime sub 10%. Vițeii au un randament de creștere de 2 kilograme pe zi, iar bovinele sunt și foarte rezistente, putând fi crescute sub cerul liber până toamna târziu. La această rasă mulgerea nu este profitabilă, laptele fiind consumat exclusiv de viței.
Dumitru Grigorean a subliniat că nu este normal ca doar crescătorii din zona de munte să încaseze subvenții pentru taurinele de carne și speră ca din campania pentru subvenția pe cap de animal din 2015 lucrurile să se schimbe în acest sens.