Tarta Tatin este unul dintre deserturile clasice și celebre ale lumii, care are două mari calități pentru gospodina de azi – este ușor de pregătit și arată spectaculos. Se poate face din diferite fructe, dar rețeta originală iese cel mai bine cu mere sau pere. Putem folosi și gutui ori ananas, dar acestea trebuie fierte prealabil în sirop de zahăr. Se pot folosi și prune sau piersici, dar în acest caz trebuie să fie mai puțin coapte, ca să nu se terciuiască.
Avem nevoie de:
1-1,5 kg mere, un pachet aluat foetaj congelat, un pachet unt gras, 200g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, opțional scorțișoară
Preparare:
Adevărata tartă Tatin este cu bucăți de mere mari, este inaltă. Durează mai mult prepararea, dar merită efortul. Curățăm merele de coajă, le tăiem în jumătăți și le scoatem căsuțele cu semințe.
Untul trebuie să fie foarte rece. Tăiem din el cam o treime de pachet și păstrăm această bucată la rece, iar restul îl tăiem cuburi și îl topim într-un vas. În cratița foarte curată în care vrem să facem tarta punem să se ardă 120 g zahăr cu o lingură de apă. Când caramelul este auriu spre roșcat, punem în el bucata de unt rece și amestecăm repede, până se dizolvă și devine un sos. Dacă dorim tarta mai dulce, peste jumătățile de mere presărăm uniform restul de zahăr și eventual scorțișoara, dacă folosim. Nu este însă obligatoriu adaosul de zahar, dacă folosim mere dulci. Așezăm în sosul din cratiță, cât e cald încă bucățile de mere, vertical, ordonat, în spirală. Deasupra ungem bine merele cu restul de unt și presărăm zahărul vanilat. Punem cratița cu mere la copt pentru 30 de minute, la foc mediu-mare, adică 180 de grade. Între timp din aluat tăiem un disc cu diametru puțin mai mare decât cratița în care am pus merele. Păstrăm discul de aluat la rece, eventual chiar în congelator, până îl vom folosi. Când merele s-au copt, scoatem cratița și le lăsăm doar puțin să se răcorească. Punem peste ele foaia de aluat foarte rece și cu coada unei linguri împingem marginile foii între marginea cratiței și mere. Trebuie să avem în minte că prăjitura va fi răsturnată iar aluatul trebuie să păstreze o formă de castronaș sau de strachină. Înțepăm în câteva locuri aluatul și dăm totul la copt tot la aceeași temperatură, pentru 35-40 de minute. La final aluatul trebuie să fie auriu și crocant desupra. Lăsăm totul să se răcorească în cratiță, dar nu complet, ci cât să putem manevra totul în siguranță. Punem apoi platoul peste prăjitură și întoarcem cu grijă tarta, api extragem lent cratița. Dacă totul a fost corect preparat, tarta ar trebui să alunece fără a se lipi sau rupe. Se servește după ce este complet rece, tăiată felii precum tortul, simplă sau alături de frișcă ori înghețată. Este savuroasă!