- 200g făină
- 120g unt
- 30g zahăr tos
- 20g zahăr praf
- 5-6 pere
- 2 mere
- 150g nuci
- 100g gem de caise
- 2 linguri coniac
- 1 lămâie
- un vârf de cuțit sare
- unt și făină pentru uns și tapetat tava
Amestecați făina cu 100g unt, cu puțină sare, coajă rasă de lămâie și cu zahărul praf. Adăugați 50ml apă rece și frământați un aluat potrivit de tare. Când aluatul este omogen, acoperiți-l cu o folie și puneți-l 20 de minute la frigider. Între timp, curățați cotoarele perelor și apoi tăiați-le, pe lungime, în felii cu grosimea de 5mm. Din aluatul răcit întindeți o foaie într-o tavă rotundă de tarte, cu diametrul de 23cm. Foaia să îmbrace și marginile tăvii.
Așezați pe marginea aluatului din tavă un rând de felii de pere suprapuse puțin, în așa fel încât mijlocul să rămână liber. Tăiați merele în cubulețe și amestecați-le cu nucile zdrobite și cu 1 lingură zahăr tos. Acest amestec puneți-l în mijlocul tartei. Coaceți tarta la foc potrivit, în cuptorul încălzit dinainte. Amestecați gemul cu coniacul și turnați amestecul peste tarta fierbinte, scoasă din cuptor. Tăiați tarta în bucăți după ce se răcește 15 minute.