Țăranii care vând brânză în piețele din județ vor putea să-și comercializeze în continuare marfa fără a o ambala, în cantitatea dorită de client și după ce acesta o gustă. Precizarea a fost făcută de doctorul Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, pentru a lămuri controversele și confuziile iscate pe această temă. Apropierea datei de 1 februarie, care coincide cu prima zi din care în piețe își vor mai putea vinde marfa doar producătorii care sunt autorizați din punct de vedere sanitar-veterinar, va schimba regulile de vânzare a produselor, însă noua lege nu impune ambalarea obligatorie.
Vânzătorii din piețe trebuie aibă o adeverință medicală care să ateste că starea lor de sănătate le permite să vândă produse alimentare, precum și un document de sănătate a animalelor de la care au fost obținute produsele, completat și avizat de medicul veterinar.
De asemenea, oamenii mai au nevoie de un certificat de producător, eliberat de primăria de pe raza localității în care sunt domiciliați. Cu aceste hârtii, și în schimbul unei taxe de 300 de lei, țăranii își pot continua activitatea. Această taxă este valabilă în cazul celor care vând preparate din carne sau lapte, producătorii care scot pe tarabă produse primare (lapte crud, ouă miere, pește) trebuind să achite o taxă de doar zece lei.
„Clientul va avea mai multe garanții că achiziționează un produs sigur” „Vînzătorul va veni la piață cu cașul la fel ca și până acum. Îl va expune la vânzare, iar clienții vor putea lua cantitatea dorită. Noutatea este că în fața produsului va trebui afișat numărul de înregistrare sanitar-veterinar și ziua în care acesta a fost făcut. Este aceeași marfă, însă clientul va avea mai multe garanții că achiziționează un produs sigur”, a precizat Petrea Dulgheru.
Din estimările acestuia, în jur de 1.000 de producători din județ trebuie să se înregistreze până la 1 februarie pentru a intra în legalitate. În jur de 300 dintre ei au obținut deja documentele necesare și s-au înregistrat la DSVSA.





