Țăranii pot vinde și în acest an în piețe lapte, brânză, pește și miere fără să fie înregistrați



Țăranii vor vinde și în acest an lapte, brânză, pește și miere fără să fie înregistrați la direcțiile sanitar-veterinare, în oricare piață din țară, întrucât perioada de derogare a fost prelungită până la 1 ianuarie 2009, după această dată fiind interzisă comercializarea în absența înscrierii.
Autoritatea Naționala Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că termenul a fost decalat, printr-un ordin, pentru unitățile din categoriile: centru de prelucrare a laptelui, ambarcațiune de pescuit, punct de debarcare, magazin de desfacere pește, centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor; centru de extracție, colectare miere și alte produse apicole, stupină, magazin de desfacere a mierii de albine și a altor produse apicole.
Pentru toate celelalte unități de producție înscrierea este deja obligatorie.
„Am prelungit derogarea până la 1 ianuarie 2009, iar aceasta este singura modificare adusă ordinului, restul prevederilor au rămas la fel. Decizia de a prelungi termenul a fost luată și pentru că am avut o discuție cu domnul Cioloș (Dacian Cioloș, ministrul Agriculturii – n.r.), iar Ministerul Agriculturii vrea să facă acea direcție de înregistrare a produselor tradiționale, și asta o să ne ajute și pe noi pentru că o să ne dea și nouă o evidență a produselor tradiționale”, a declarat agenției MEDIAFAX președintele Autorității Veterinare, Radu Roatiș.
ANSVSA a emis la începutul anului trecut un ordin care stabilea că micii producători de alimente primare trebuie să se înregistreze la direcțiile sanitar-veterinare, iar vânzările acestora sunt limitate la piața județeană.
După mai multe proteste ale producătorilor, Autoritatea a acordat o derogare de șase luni, care apoi a fost prelungită până la 1 ianuarie 2008. În acest interval, micii producători au vândut și în afara piețelor din județ, posibilitate menținută și pentru acest an.
Instituția și asociațiile de producători lucrează în prezent la realizarea unor ghiduri cu norme de igienă alimentară ce trebuie respectate de micii producători.