– Comisarii europeni au dat această derogare și în urma demersurilor făcute la București de către conducerea DSVSA Suceava
Țăranii din județ pot vinde cu amănuntul produsele alimentare obținute din gospodăriile proprii și asta deoarece responsabilii europeni de la Bruxelles au dat derogare în acest sens României. Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctor Petrea Dulgheru, a anunțat ieri că au apărut două acte normative noi care reglementează procedurile de înregistrare și supraveghere a activităților de vânzare a produselor alimentare cu amănuntul. În conformitate cu aceste prevederi, țăranii vor putea să vândă la piață precum și pe raza localităților din județul de baștină: brânză, lapte și ouă, dar și carne provenită de la păsări sacrificate în gospodăriile proprii. Directorul executiv al DSVSA Suceava spune însă că acest comerț va fi atent verificat de către veterinari și că vor trebui respectate strict normele igienico – sanitare. Petrea Dulgheru a menționat că derogarea s-a făcut și în urma demersurilor făcute de el pe lângă responsabili europeni, în cadrul unor ședințe ținute la București.
Directorul DSVSA Suceava a declarat că nu vor dispărea produsele tradiționale, marca „Bucovina”, și asta pentru că se vor înființa carmangerii și măcelării în care se vor putea produce cârnați, jambon și costiță afumată. „Este un semnal foarte bun pentru micii procesatori, pentru că aceștia vor fi încurajați, și nu vor dispărea de pe piață produsele tradiționale. Dar aceștia vor putea funcționa numai respectând normele sanitar – veterinare. Au apărut norme noi și pentru pensiunile agro-alimentare, care vor fi supuse înregistrării și verificării din punct de vedere sanitar – veterinar”, a explicat Petrea Dulgheru.
Directorul DSVSA, împreună cu prefectul Orest Onofrei, au făcut demersuri pe lângă președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare astfel încât crescătorii din județ care au efective mai mari de porci să îi poată sacrifica și vinde carnea.
Conform legislației, odată cu intrarea în UE, țăranii români au voie să crească maxim trei porci, pe care au voie să-i sacrifice doar pentru consum propriu. Județul Suceava nu are la acest moment nici o fermă autorizată de porcine, dar există multe gospodării cu efective de peste 20 de porci, iar aceștia nu pot fi sacrificați și valorificați.





