În după – amiaza zilei de miercuri, 21 noiembrie, la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc vernisajul expoziției de pictură a ieșeanului Andrei Pennazio. Pe simeze sunt expuse 23 de lucrări, compoziții realizate cu o imaginație creatoare aparte, ieșind în evidență contrastele de culori, armonii și game cromatice.
Deși are numai 13 ani, talentatul pictor are o vastă experiență în expoziții de pictură atât în țară, cât mai ales peste hotare, expoziția de la Fălticeni, a 23-a personală, fiind precedată, anul acesta, de cele de la Chișinău, București, Cluj și Ningbo – China, unde a expus în cadrul evenimentului „2018 Central Eastern European Countries Culture & Art Exhibition”. Urmează să expună în Franța, Polonia și Ungaria.
Despre Andrei Pennazio și lucrările sale au vorbit pictorul profesor Constantin Ungureanu – Box, profesorul Constantin Bulboacă, pictorul Ioan Șoldănescu și muzeograful Marius Dăscălescu.
„El nu mai este copil, ceea ce vedeți dumneavoastră pe simeze nu este o întâmplare, este o maturitate a vârstei, iar eu numesc aceste lucrări fanteziile adolescenței. Expoziția aduce o puternică briză proaspătă în viața cultural-artistică, dar și în rândul tinerilor aspiranți în ale poeziei vizuale, tânărul Andrei Pennazio refuzând condiția de regimentat în studiul metodic al inițierii. El devine în limbajul plastic rebelul de atitudine”, a considerat pictorul Constantin Ungureanu.
23 de lucrări în a 23-a expoziție personală a lui Andrei Pennazio
Impresionat de numărul mare de tineri invitați la acest vernisaj, profesorul Constantin Bulboacă a apreciat calitățile deosebite, imaginația și cultura generală a lui Andrei.
“Pennazio este la o întrepătrundere în ceea ce însemnă arta italiană și arta românească, trăirea sa este alături de renașterea italiană, iar ceea ce realizează Andrei este o expresie a trăirilor sale de o reală maturitate, chiar dacă fizic e mai firav. El nu vine în fața noastră să ne dea totul de-a gata, el vine să vă spună: acesta sunt eu, vă arăt ce am putut eu, gândiți și voi alături de creația mea. Nu este o artă de consum, o artă ușoară, este o contribuție extraordinară la educația și perfecționarea fiecăruia dintre dumneavoastră. Dacă urmăriți cu atenție vă veți regăsi trăirile voastre în foarte multe dintre aceste tablouri”, a precizat Constantin Bulboacă.
Artist plastic cu o vastă experiență, pictorul Ioan Ninel Șoldănescu i-a îndemnat pe cei prezenți să nu privească lucrările ca pe niște fotografii, „trebuie deslușit limbajul plastic, linia, acordul cromatic și dacă vă transmite o anumită lucrare starea de emoție, trebuie să va gândiți cum a ajuns micul artist la reprezentarea acesta și ce transmite lucrarea. Doar așa vă îmbogățiți sufletul cu lucrările lui, cu trăirile lui”, a fost îndemnul lui Ioan Ninel Șoldănescu.
Și muzeograful Marius Dăscălescu le-a vorbit celor prezenți despre „folosul” pe care îl are un adolescent când vede o expoziție de artă, un muzeu, despre întâlnirea cu artiști și muzicieni și despre unul din cele mai importante daruri pe care Dumnezeu le-a făcut oamenilor, libertatea. „Această libertate se găsește și în domeniul creativ, fiecare om este liber să-și exprime într-un mod personal trăirile sale personale”, a accentuat Marius Dăscălescu.
La o vârstă fragedă, străbate multe paliere ale expresivității picturale
Andrei Pennazio este elev la Colegiul de Artă “Octav Băncilă” din Iași, secția arte plastic, și expune de la vârsta de 10 ani, având expoziții personale la București, Iași, Bacău, Roman, Cluj, Piatra Neamț, Galați etc., iar la concursul Befana din Alba, Italia, a câștigat locul I. A început să picteze de la 4 ani și așează pe pânze cea ce simte.
„Mă inspir de la unii pictori italieni din renașterea artistică, îmi place perioada cubismului. Dintre pictorii români îmi plac Corneliu Baba, Nicolae Tonitza și Octav Băncilă. Cele 23 de lucrări expuse exprimă amintirile mele din copilărie, experiențele mele și tot ceea ce se întâmplă în fiecare zi. Pe lângă pictură îmi place să ascult muzică clasică și să fac sport”, ne-a spus Andrei.
La finalul expoziției, mulți dintre participanți au ținut să-l felicite personal pe Andrei Pennazio, să se fotografieze și să scrie în caietul lui de impresii.
Expoziția este deschisă până pe 10 decembrie și face parte din cadrul proiectului „Tinere talente”, derulat de muzeul fălticenean în parteneriat cu Primăria Fălticeni.
Fălticeni
Tânărul artist plastic Andrei Pennazio expune la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”
