Tânăra care și-a abandonat nou-născutul, luni după-amiază, pe un câmp de pe raza satului Vadu Moldovei a fost reținută pentru 24 de ore în cursul zilei de marți de către un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, iar ieri după-amiază, în jurul orei 13.30, a fost scoasă din arest și dusă în fața judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.
„Am iertat-o pe Ștefania, doar e fata mea”
Maria Ștefania Apetrei, în vârstă de 20 de ani, din comuna Drăgușeni, a fost adusă în cătușe la sediul Tribunalului, fiind acuzată de tentativă la infracțiunea de violență în familie, raportată la tentativă de omor calificat.
Pe holurile instanței așteptau cu sufletul la gură decizia judecătorului de ședință părinții tinerei, concubinul acesteia, dar și copilul lor mai mare, în vârstă de 4 ani.
„Am iertat-o pe Ștefania, doar e fata mea”, mărturisea tatăl tinerei.
Andrei Berciu, în vârstă de 22 de ani, cel cu care Ștefania are cei doi copii, aștepta și el, vizibil afectat, să afle ce hotărâre va lua judecătorul de ședință.
După aproximativ 20 de minute, ședința s-a încheiat, iar tânăra în vârstă de 20 de ani a fost eliberată. Judecătorul a decis punerea ei de îndată în libertate, urmând să fie cercetată sub control judiciar, măsură instituită pe o perioadă de 60 de zile, interval în care tânăra are mai multe obligații, printre care și aceea de nu părăsi județul și de a se prezenta de fiecare dată când este chemată de anchetatori sau în instanță.
Mărturisirile Ștefaniei: „Am mers șase kilometri cu bebelușul în brațe, nu știam ce să fac”
Maria Ștefania Apetrei a ținut sarcina ascunsă de părinții ei, invocând anumite probleme medicale pentru a explica de ce are burta mai mare.
Îi era frică mai ales de reacția tatălui ei, cel care i-a primit pe ea și pe concubinul ei în casa lui și l-a crescut pe băiețelul acum în vârstă de 4 ani, în timp ce cei doi au fost plecați la muncă în străinătate, încercând să mai pună un ban deoparte.
A născut în maternitatea spitalului din Fălticeni vinerea trecută și s-a externat luni, în drum spre casă abandonându-și bebelușul de sex masculin pe un câmp, într-un lan de grâu, lângă un stâlp de înaltă tensiune, la aproximativ trei metri distanță de un drum neclasificat și 130 de metri distanță de DN 2 (E 85).
„Am intrat într-o depresie”, mărturisea ieri după-amiază Ștefania, precizând că „regret din tot sufletul ce am făcut. Îmi pare rău”.
Ea a povestit că a încercat să ceară un sfat prin spital, însă, continuă tânăra, nimeni nu a băgat-o în seamă: „La spital nu a vorbit nimeni cu mine. Toată lumea țipa că ce mi-o trebuit copii la anii ăștia, că ai 20 de ani și doi copii. Nu m-a ascultat nimeni”.
Mai spunea Ștefania ieri că i-a fost foarte greu să ia o decizie după ce s-a văzut singură, cu un copil nou-născut în brațe, la ieșirea din maternitate: „Am mers șase kilometri cu el (n.r. – cu bebelușul) în brațe, nu știam ce să fac, pe cine să sun, cui să-i spun și asta a fost… toate problemele s-au adunat, probleme financiare, probleme peste tot. Mi-era frică de reacția lumii, de reacția lui tata. El nu a știut că-s însărcinată și acum să apar la poartă la el cu încă un copil”.
„L-am lăsat acolo în câmp, pentru că am văzut oameni la cosit pe deal. I-am dat piept înainte să-l las, l-am schimbat, l-am îmbrăcat”
Tânăra povestea că a ales întocmai locul unde să-și lase bebelușul și că spera că îl va găsi repede cineva: „L-am lăsat acolo în câmp, pentru că am văzut oameni la cosit pe deal și vaci și l-a găsit cineva până la urmă, după jumătate de oră. Nu a fost găsit cu probleme, a fost hidratat și mâncat, că eu i-am dat piept înainte să-l las, l-am schimbat, l-am îmbrăcat”.
Ieri după-amiază, a mers și la maternitatea din Fălticeni, să-și ia copilul acasă, mai ales că părinții ei și-au dat deja acceptul.
Pentru că nu avea o adresă semnată de la autoritățile de la Protecția Copilului, va trebui să revină astăzi pentru a-l lua pe micuț acasă.
S-a gândit deja cum o să-l cheme: Cristian, iar persoana care l-a găsit pe câmp, un tânăr în vârstă de 17 ani, a anunțat deja că vrea să-l boteze.
Protecția Copilului: „Tânăra a fost consiliată înainte de externarea din spital și nu a dat nici un semn că ar vrea să renunțe la copil”
Purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că în cursul zilei de miercuri, 29 iulie, tatăl bebelușului și bunicul din partea mamei au fost la spitalul din Fălticeni, la secția Obstetrică Ginecologie, pentru a se interesa de soarta nou-născutului. „Ei și-au exprimat dorința de a lua copilul acasă și de a avea grijă de el. Tatăl copilului stă în aceeași locuință cu părinții concubinei, o casă cu patru camere, din care trei funcționale,având condiții unde să-și îngrijească copilul. La casa bunicilor s-a efectuat și o anchetă socială, pentru a vedea condițiile pe care le pot oferi bebelușului cei doi bunici din partea mamei și tatăl copilului”, ne-a explicat Daneliuc. „Imobilul este racordat la rețeau de energie electrică, alimentarea cu apă se face de la fântâna din curte, condițiile de trai fiind modeste. Cei doi părinți nu sunt încadrați în câmpul muncii. Din declarațiile familie lărgite reiese că aceștia nu au avut cunoștință de intențiile mamei și că își asumă responsabilitatea creșterii, educării, supravegherii și îngrijirii celor doi minori, unul de 4 ani și nou-născutul. Familia are în proprietate teren arabil, doi porci, doi cai și păsări”, reiese din ancheta socială realizată de reprezentanții Protecției Copilului Suceava.
În același timp, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava a spus că a luat legătura cu asistentul social al spitalului fălticenean, care i-a comunicat că bebelușul este sănătos și poate fi externat în orice moment. „Am aflat de la reprezentanții spitalului fălticenean că tânăra a fost consiliată înainte de a fi externată și nu a dat nici un semn că ar vrea să renunțe la copil. Este posibil ca femeia să sufere de depresie postnatală”, a completat Nicoleta Daneliuc.


