Un tânăr din municipiul Rădăuți a fost extrădat din Italia, încătușat, în baza unui mandat european de arestare emis de Tribunalul Suceava într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în care sunt cercetate fraude informatice cu prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro, bani furați din conturile clienților unei bănci din Peninsulă.
Alin Vacariu (20 de ani) a fost depistat pe teritoriul Italiei pe data de 4 februarie a.c., iar vineri seară a fost preluat de polițiști de pe Aeroportul „Henri Coandă” din București și adus la Suceava, unde Tribunalul i-a confirmat mandatul de arestare emis în octombrie 2013, tânărul fiind încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare.
Alin Vacariu este al 16-lea suspect care ajunge după gratii în acest dosar, majoritatea inculpaților fiind din alte județe ale țării.
În același dosar a fost pus sub acuzare și arestat în octombrie 2013 încă un tânăr din Rădăuți, Mugurel Constantin Vichiuc (27 de ani).
În total, în acest dosar s-a început urmărirea penală față de 36 de persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 43 de ani, toți cetățeni români.
37 de percheziții în opt județe, pentru anihilarea grupării infracționale
Rețeaua din care făcea parte Alin Vacariu a fost anihilată în noiembrie, în urma a 37 de percheziții domiciliare pe raza a opt județe: Suceava, Botoșani, Bacău, Constanța, Dolj, Sibiu, Dâmbovița și Galați, efectuate de ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, sub conducerea procurorilor DIICOT Suceava.
Suspecții ar fi fraudat în special clienții unei bănci italiene (Poste Italiane Spa), prin obținerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor și efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul unui sistem internațional de transfer de bani, pentru obținerea de beneficii financiare substanțiale.
„Activitatea infracțională a grupului era structurată pe trei paliere principale, respectiv: obținerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea și ridicarea sumelor de bani astfel transferate. O parte dintre membrii grupului acționau pe teritoriul Italiei pentru obținerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor și realizarea transferurilor frauduloase către alți membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite agenții de pe teritoriul României”, susțin anchetatorii.
Racola persoane folosite ca destinatari ai banilor furați din conturile italienilor
Potrivit anchetatorilor, în cadrul grupului infracțional, Alin Vacariu avea în principal rolul de a racola persoane care să fie folosite ca destinatari la transferurile frauduloase de fonduri și comunicarea numelor acestora către ceilalți membri ai grupului. După efectuarea transferurilor frauduloase, tânărul din Rădăuți primea datele acestor transferuri (număr unic de transfer, numele destinatarului, numele expeditorului, suma transferată etc.) și le comunica mai departe persoanelor racolate ca destinatari, în vederea deplasării la Agențiile Western Union sau la unitățile bancare care prestează servicii Western Union și ridicării sumelor de bani fraudulos transferate. Banii adunați de Alin Vacariu erau transferați unor alți membri ai grupării infracționale.