Rafinament culinar

Tainele bucătăriei franceze



Tainele bucătăriei franceze
Tainele bucătăriei franceze

Atunci când vine vorba de Franța, nu se poate vorbi despre o ‘bucătărie franceză’, ci de ‘diverse bucătării’, tot atâtea câte regiuni există. Deși în toate regiunile găsim aceleași tehnici de preparare și ingrediente de bază, fiecare are ceva original.
Francezii sunt un popor rafinat. Prepararea bucatelor și servirea mesei reprezintă o artă. În toată lumea în restaurantele franceze vin oameni boemi, oameni de artă, care simt toate nuanțele frumosului.
Pasiunile culinare ale francezilor sunt foarte variate. În partea de sud-est a Franței, una dintre caracteristicile principale este aceea că se gătește mult cu ulei de măsline. Clima caldă permanentă duce la o bucătărie sănătoasă bazată pe multe legume. La aproape fiecare masă se mănâncă aici fasole verde, roșii și dovlecei sub toate formele: salată sau garnitură. Se folosesc foarte mult plantele aromate precum lavanda sau rozmarinul care dau un gust deosebit preparatelor pe bază de pește.
Corsica este renumită pentru uleiul de măsline foarte parfumat care se produce aici, pentru făina de castane și pentru carnea de mistreț preparată în vin roșu.
”Foie gras” – la el acasă
Îndreptându-ne către sud-vest, în regiunea Perigod, numărul mare de crescătorii de gâște și de rațe ne duce repede cu gândul către „foie gras”, un produs faimos în lumea întreagă, însă nepreparat nicăieri ca în sud-vestul Franței. Aici totul este pregătit pe bază de carne de gâscă. În acestă zonă, celebre sunt afumăturile care se servesc alături de sosuri sau de fasole albă. Cine aude numele orașului Bordeaux este imposibil să nu se gândească la vinuri. Faima vinurilor roșii și albe a depășit granița Franței încă din secolul XII, acestea ajungând să fie unele dintre cele mai apreciate din lume.
În Bretagna, peninsula pescarilor, crustaceele, stridiile și peștele sunt ingredientele de bază ale gospodinelor. Bretagna este și regiunea unde se produc unele dintre cele mai apreciate sortimente de unt și brânzeturi din Franța. De asemenea, nu pot fi trecute vederea nici celebrele clătite bretone.
Normandia mai este supranumită și ‘țara merelor’ din care se produce așa-numitul ‘Calvados’ (țuică). Faimoasă este și smântâna din această regiune. Unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare este aici fileul de porc cu mere și ‘Calvados’.
În regiunea Alsacia, specialitatea cea mai faioasă este varza călită, preparată din varză acră, vin alb, ienupăr, diverse sosuri și șuncă. De asemenea, aici se produc diverse sortimente de vinuri albe precum Riesling sau Gewürztraminer.
Melcii și picioarele de broască – delicatese apreciate în întreaga lume
În Bourgogne sunt faimoase preparatele cu melci. O adevărată ‘marcă’ o reprezintă ‘Les escargots de Bourgogne’ – melci cu usturoi, unt și parmezan. Melcii își datorează popularitatea în bucătăria franceză lui Antoine Carem, autorul lucrării ‘Elogiului bucătăriei franceze’. Aceste mici moluște, preparate cu unt, usturoi și pătrunjel, au devenit așa de populare, încât au fost create farfurii speciale cu adâncituri pentru melci și clești cu ajutorul cărora se ține cochilia fierbinte, făcând posibilă înfigerea furculiței cu doi dinți în melc. Amatorii acestor moluște câteodată nu își dau seama prin ce proces complicat trec melcii, înainte să ajungă în farfurie. Pentru ca organismul lor să fie curățat de resturile de mâncare, sunt supuși unei lipse de hrană timp de zece zile. Ulterior, ei sunt supuși unei spălări triple, sunt gătiți, răciți și din nou gătiți, apoi sunt introduși răciți în cochiliile sterilizate, ce sunt unse cu unt și usturoi înainte de a fi servite. De asemenea, renumite sunt și picioarele de broască, ‘Les Cuisses de grenouille’, servite în această regiune.
Franța – patria brânzeturilor
Savoia este celebră pentru brânzeturile produse aici. Se spune că în Franța există peste 350 de varietăți de brânză. În funcție de modul de producție, pot fi diferențiate brânzeturi proaspete, moi cu coaja acoperită de mucegai alb, brânza cu coajă spălată, brânza cu mucegai albastru natural, brânza din lapte de capră, presate la cald sau rece.
Brânza constituie un element caracteristic al mesei franceze, este servită la prânz și la cină pe tavă de lemn.
Cina – cea mai importantă masă
Micul dejun al francezilor nu este cu mult diferit de cel al locuitorilor altor țări. Se începe cu o ceașcă de cafea și ceva dulciuri: brioșe, cornuri, pâine cu marmeladă. Prânzul, care se servește între orele 12.00 și 14.00, este compus din feluri de mâncare lejere. Se consumă foarte mult brânzeturi, scoici ce sunt servite crude cu puțină zeamă de lămâie și tarte de fructe. Cea mai importantă masă a francezilor este cina – compusă din aperitiv (băuturi, tartine, măsline, nuci etc.), antreu (preparate pe bază de ouă, supe, salate), platoul principal (carne, pește, sosuri și garnituri de legume, verdețuri sau orez), desertul (tarte cu fructe, francezii nefiind adepții prăjiturilor cu multă cremă). Fiecare etapă a cinei este însoțită de un sortiment de vin potrivit, iar cina se încheie în mod obligatoriu cu celebra cafea. (Click News)



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. România eternă

Cockteil… cu amor, umor și poezie. România de ieri, de azi… (2)

Cockteil…cu amor, umor și poezie. România, de ieri, de azi…(1)