Fie viscol, fie ninsoare, tradiția se respectă cu strictețe. Astăzi este Ignatul, ziua în care românii taie porcii și pregătesc bucatele pentru masa de Crăciun. Se crede că în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiați. De acum încolo, ei nu se mai îngrașă, întrucât știu că vor muri.
Singura activitate permisă în această zi este chiar tăierea porcului. La tăierea lui, oamenii miloși nu trebuie să stea prin apropiere, căci se crede că porcul moare cu mare greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi bună. Cel ce taie porcul nu trebuie să strângă din dinți, ca să nu iasă carnea porcului tare și să fiarbă cu greutate.
Femeile însărcinate, de teama de a nu naște copii cu infirmități, respectau cu strictețe interdicția de a lucra. Persoanele care lucrau în această zi erau pedepsite de cea care patrona ziua: Inătoarea – o femeie bătrână, lacomă și urâtă. Potrivit credinței din popor, ea le ispitește pe femei să lucreze, după care le opărește.