Sunt geniali, inventivi, originali, ambițioși sau norocoși și au găsit calea spre reușită. Care este secretul lor ? Cum au ajuns să se realizeze, față de alții care, deși au calități similare, rămân în anonimat și nu cunosc niciodată notorietatea ori prosperitatea în adevăratul sens al cuvântului?
La aceste întrebări vor încerca întotdeauna să găsească răspunsuri atât oamenii de rând, cât și analiștii din zona de business sau antreprenorii. Ce se află la originea succesului celor mai bogați oameni din lume a încercat să surprindă și Thomas C. Corley (autor al lucrării „Rich Habits”), care a pus cap la cap tot ce se cunoaște despre viața, principiile și obiceiurile marilor milionari sau miliardari de pe planetă.
Poate nu este cea mai obiectivă analiză făcută vreodată pe această temă, având multe puncte slabe și discutabile, dar merită aruncată o privire asupra detaliilor relevate de Corley în privința tabieturilor avuților lumii.
El a realizat acest studiu luând ca referință 233 de oameni prosperi (cu venituri de cel puțin 160.000 de dolari pe an și bunuri evaluate la 3,2 milioane de dolari) și 128 de persoane considerate sărace (în opinia lui Corley, oameni care câștigă sub 30.000 de dolari pe an și dețin bunuri cu valoare de sub 5000 de dolari).
Având în vedere că, în 2013, pe planetă erau circa 31.680.000 de milionari în dolari și 1.426 de miliardari, este, poate, un eșantion prea mic pentru a fi relevant. Totodată, aceste criterii ale sărăciei sau bogăției în viziunea autorului american sunt destul de relative. Dincolo de aceste amănunte, informațiile pe care le putem afla din analiză nu ar trebui însă ignorate.
Există o rutină „de succes”
Astfel, studiul arată că, mult mai frecvent, oamenii de succes au o rutină zilnică strictă, adoptă obiceiuri sănătoase și își pregătesc copiii pentru a reuși în viață.
Într-o sinteză a concluziilor prezentate de Corley, realizată de Business Management Degrees, aflăm că, de exemplu, 81% dintre bogați spun că păstrează un „to do list”, în timp ce numai 9% dintre cei cu venituri modeste au acest obicei. De asemenea, 44% dintre milionarii incluși în studiu se trezesc cu circa trei ore înaintea începerii lucrului (adică undeva în jurul orei 5 dimineața), față de numai 3%, în cazul oamenilor simpli.
Mai mult, 67% dintre oamenii de succes își notează scopurile pe care și le propun și 80% acordă o atenție deosebită acțiunilor pentru atingerea targeturilor lor. În celălalt grup analizat, cifrele au fost net inferioare: 17% și respectiv 12%.
Când vine vorba de adoptarea unui stil de viață sănătos, din nou, cei înstăriți conduc detașat. 76% dintre aceștia fac sport de patru ori pe săptămână (comparativ cu cei doar 23% din categoria celor nevoiași), și majoritatea se limitează la consumul a circa 300 de calorii din hrana de tip „junk-food”. Persoanele cu venituri reduse își iau aproape în întregime caloriile zilnice necesare din hrană cunoscută ca nesănătoasă.
Acum este de discutat dacă aceste alegeri țin mai mult de posibilitățile financiare ale fiecăruia sau de obișnuința de a face totul cât mai bine cu putință, fie că este vorba de activitatea profesională, fie de menținerea sănătății.
TV-ul dăunează grav…succesului
Dacă ne uităm mai departe pe rezultatele studiului lui Corley, vom fi însă tentați să spunem că, foarte adesea, aceste obiceiuri nu țin de anumite lipsuri materiale, ci de rigoarea pe care și-o impune fiecare în viață. Iată de ce: 88% dintre oamenii prosperi alocă cititului (educativ sau profesional) minim 30 de minute pe zi și 86% se declară pasionați de lectură. La polul opus, în rândul persoanelor cu venituri modeste cuprinse în analiză, doar 2% au spus că fac lectură minim jumătate de oră pe zi și numai 26% că iubesc să citească.
În schimb, aceștia din urmă își dedică mai tot timpul liber privitului la televizor, petrecând ore în șir la reality show-uri. Mai mult de jumătate dintre cei bogați petrec sub o oră pe zi în fața televizorului.
Preocuparea pentru studiu și educație a celor care se bucură de bogăție și faimă se reflectă și în modul în care își cresc copiii. 74% spun că îi învață pe cei mici zilnic obiceiuri de succes, 63% îi încurajează să citească cel puțin două cărți non-fiction pe lună și 70% își implică copiii în acțiuni de voluntariat, minim 10 ore pe lună. Cei nevoiași au întrunit la aceste categorii între 1-3%.
Autoperfecționarea, cuvânt de ordine
Nu putem spune cu certitudine dacă aceste lucruri le-au adus cu adevărat succesul acestor oameni sau starea lor financiară bună le permite „luxul” de a duce o astfel de viață ordonată și aproape „ca la carte”. Totuși, poate nu întâmplător, 84% dintre cei bogați sunt convinși că obiceiurile bune creează oportunități și 76% consideră obiceiurile rele cu impact negativ.
Și încă un amănunt care înclină, o dată în plus, balanța în favoarea ideii că singuri ne putem limita posibilitățile, la fel cum singuri ni le putem extinde. 86% dintre persoanele de succes cred în importanța procesului de autoeducare și autoperfecționare pe tot parcursul vieții. Din cei 128 de oameni cu câștiguri modeste chestionați doar 5% au acordat atenție acestui aspect.
Pe de altă parte, mai trebuie spus că 68% din cei 400 de americani aflați în Topul Forbes sunt „self-made”, adică și-au câștigat succesul prin forțe proprii, pornind, în numeroase cazuri, de la o stare materială foarte precară. De exemplu, John Paul Dejoria, în prezent cu o avere estimată la 4 miliarde de dolari, a locuit într-o mașină și vindea produse Paul Mitchell din ușă în ușă. Cunoscuta și îndrăgita prezentatoare și realizatoare de show-uri TV, Oprah Winfrey, care deține aproape 3 miliarde de dolari, a crescut într-o localitate săracă și a fugit de acasă din cauza abuzurilor. Nu în ultimul rând, Howard Schultz, asociat cu brandul Starbucks, proprietarul unei sume de 2 miliarde de dolari, a început ca simplu om de vânzări la Xerox.
Trebuie să recunoaștem că obiceiurile descrise mai sus, ca parte a rutinei zilnice a celor bogați, ar putea aduce în viața fiecăruia ceva pozitiv și ar contribui la dezvoltarea personală și profesională. Adoptarea măcar a unora dintre aceste tabieturi ar însemna un fel de program pentru a fi mereu în formă, pregătiți să răspundem provocărilor și mult mai capabili să facem performanță.
Nu este acesta un prim pas spre obținerea succesului? Merită așadar încercat!
Mihaela CRETU