Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, mai multe tabere destinate copiilor, adolescenților și studenților se organizează în această vară la Mănăstirea Putna.
În luna iunie, a avut loc o tabără dedicată elevilor nevăzători și ambliopi de la Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos, la care au participat atât elevi, cât și membri ai familiilor acestora, care s-au bucurat de activități sportive, recreative, de cunoaștere a zonei și de formare sufletească. Tabăra s-a intitulat „Pedalăm împreună la Putna”, și a reunit 30 de elevi, alături de 20 de cadre didactice, însoțitori și voluntari, având ca scop promovarea unui stil de viață activ și a incluziunii sociale prin cicloturism adaptat. Dorința organizatorilor a fost ca, folosind biciclete speciale de tip tandem, un elev văzător (pilot) și un elev cu deficiență de vedere (copilot) să formeze o echipă, nu doar pentru a parcurge un traseu, ci pentru a construi încredere reciprocă, a comunica eficient și a demonstra că barierele, fie ele fizice sau sociale, pot fi depășite împreună.
La începutul lunii iulie, timp de o săptămână, a avut loc o Tabără de muzică și spiritualitate ortodoxă, organizată de Asociația Nepsis a tinerilor ortodocși români din Episcopia Ortodoxă Română a Irlandei și Islandei. În cadrul taberei au fost organizate mai multe ateliere și întâlniri tematice. De asemenea, participanții au mers la parohia Vicovu de Sus – Est, la slujba Privegherii unite cu Sfânta Liturghie în cinstea Icoanei Maicii Domnului Prodromița, unde au dat răspunsurile liturgice.
Alți tineri români din diaspora care au poposit la Mănăstirea Putna au fost zece membri ai Romanian Orthodox Youth of the Americas (ROYA), veniți în România pentru tabăra lor anuală, ROYA HERITAGE TRIP. Cei din acest an locuiesc în Canada și, timp de două săptămâni, vizitează mai multe mănăstiri din România. În sfârșitul de săptămână 18-21 iulie, au avut timp, pe lângă participarea la slujbe și vizitarea mănăstirii și a zonei, să aibă și întâlniri cu părinții mănăstirii și un atelier pro-viață.
La sfârșitul săptămânii trecute, la Schitul „Sfântul Ilie” Salaș al mănăstirii, a avut loc o tabără organizată pentru elevii membri ai Grupului Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus. Aceștia sunt mereu alături de mănăstire la sărbători și evenimente importante, susținând recitaluri de cântec și poezie și oferind ajutor atunci când este necesar. An de an, tabăra reprezintă o răsplată pentru eforturile lor, dar și o pregătire pentru o activitate de două zile pe care o organizează pentru copiii și adolescenții din zona schitului. Astfel, sâmbătă, 26, și duminică, 27 iulie, va avea loc o mini-tabără la Schitul „Sfântul Ilie” Salaș, destinată copiilor și adolescenților din satele din jur. Până în prezent, sunt deja peste 200 pe lista de înscriere!
La sfârșitul lunii iulie, va avea loc Tabăra „Tradiție și devotament”, destinată elevilor din liceele militare aflate în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre. Vor participa 45 de elevi militari de la cele cinci colegii naționale militare.
A doua tabără organizată în colaborare cu Statul Major al Forțelor Terestre va fi un Atelier de lucru – concurs intitulat „Jertfa lor, datoria noastră”, între 26 și 31 august. Participanții vor fi 9 studenți de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și 11 elevi de la Colegiul Militar Național „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, însoțiți de preoții militari de la cele două instituții de învățământ.
În luna septembrie, 25 de elevi din Făurei, Brăila, vor participa la patru zile de activități la mănăstire, iar între 2 și 10 septembrie, 20 de studenți la Istorie vor participa la o tabără dedicată lor, în cadrul căreia vor audia lucrările simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”, ediția XXXII.
În a doua jumătate a lunii octombrie, va avea loc a doua Tabără de muzică și spiritualitate ortodoxă, organizată de Asociația Nepsis din Episcopia Ortodoxă Română a Irlandei și Islandei, pentru adolescenții români din Irlanda.
Arhim. Dosoftei DIJMĂRESCU