Tabără reclamă că supermarketurile blochează accesul micilor producători, Boc recomandă un control



Foto: CAPP
Foto: CAPP

Premierul Emil Boc i-a recomandat ministrului Agriculturii să inițieze, cu Consiliul Concurenței, o acțiune de control în marile magazine, după ce ministrul a reclamat că supermarketurile practică prețuri prea mari la raft, care „omoară” micii producători, au relatat agenției MEDIAFAX surse oficiale.
Discuția a avut loc în ședința de ieri a Guvernului, unde ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a reclamat că marile lanțuri de magazine percep tarife prea mari la raft, care îi „omoară” pe micii producători, în special la produsele din lapte și carne, și le împiedică accesul în astfel de magazine.
„În urma acestei discuții, premierul i-a recomandat ministrului ca, împreună cu Consiliul Concurenței, să inițieze un control în cazul acestor magazine”, au arătat sursele.
Deputații Horea Uioreanu (PNL) și Mircia Giurgiu (PDL) au depus în Parlament un proiect de lege prin care supermarket-urile să fie obligate să ofere spații de expunere pentru produsele alimentare și nealimentare tradiționale românești, măsura având ca scop susținerea economiei autohtone, arătând că „blocajul” la care recurg marile magazine în ceea ce privește produsele expuse afectează producătorii români.
Deputatul PNL a menționat că a discutat pe această temă cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care și-a manifestat susținerea față de proiect.
La începutul lunii februarie, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, într-o conferință de presă, că este „inadmisibil” că România a ajuns să importe inclusiv lapte sau produse lactate, chiar dacă nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate, și că este extrem de important ca statul să își asigure consumul de produse lactate din producție proprie.
„Este inadmisibil cum în ultimii ani s-a ajuns ca România să importe inclusiv lapte sau produse lactate, materie primă în principal, eu aș spune că nu întotdeauna de cea mai bună calitate. Și acest lucru s-a datorat și faptului că de cele mai multe ori și în cele mai multe domenii agroalimentare se manifestă un anumit tip de monopol, practic domeniul acesta de prelucrare a laptelui și produselor lactate este dominat de câteva companii mari, multinaționale”, a spus Tabără.
Tabără a adăugat că nu este normal și nu există explicații clare cum ajunge prețul litrului de lapte de la 1,1-1,2 lei, cu cât este vândut de micii fermieri care dețin vaci, la prețul laptelui în supermarketuri, care depășește patru sau chiar cinci lei, la anumite categorii de lapte, după ce laptele respectiv este prelucrat.