Scumpirile de anul trecut la unele produse precum cartofii, uleiul sau legumele au avut loc pentru că procesatorii și magazinele nu au renunțat la marjele mari de profit și pentru că aceștia nu relaționează cu producătorii, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
În 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, potrivit datelor INS, cea mai mare creștere de preț fiind consemnată la cartofi, respectiv 45%. Scumpiri de peste 10% au mai fost înregistrate la legume și conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) și miere (10,3%).
„Vinovată pentru scumpiri a fost lipsa de relaționare a pieței cu producătorii de cartofi. Dacă această relaționare ar fi foarte bine făcută, cu producători de cartofi din zonele favorabile, precum Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, zona Făgărașului sau Suceava, și s-ar forma aceste parteneriate, cum s-au format pe anumite sectoare, nu ar fi probleme de creștere ale prețurilor”, a spus Tabără.
El crede că nu lipsa alimentelor produse în România a dus la scumpiri, ci importurile masive.
„Parteneriatele dintre producătorul autohton și magazin nu au fost create. Ei (magazinele și procesatorii – n.r.) au trăit prin ceea ce a însemnat importuri. Asta s-a întâmplat și la cartof, unde marea majoritate a mărfii vândute anul trecut nu era din România. Foarte mulți dintre cartofii aceia foarte mari, frumoși, erau rebuturi. Pentru că în țările producătoare, și cartoful foarte mic, și cel foarte mare, se elimină de la alimentație”, a afirmat ministrul Agriculturii.
El spune că scumpirile de anul trecut au fost cauzate și de lipsa de organizare a producătorilor români.
„La ulei, de exemplu, mi-e greu să vă spun de ce a crescut prețul. Unele verigi din lanțul de producție a uleiului a rămas la aceeași marjă de profit. Își păstrează marja prin creșterea prețului. Eu aș spune că rezervele de reducere a prețurilor sunt la procesatori și la comerț. Vina creșterii prețului la alimente nu este a producătorului de materie primă”, a mai spus Tabără.