Reintroducerea culturii de soia modificată genetic este cerută de fermieri, a declarat într-un comunicat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, răspunzând reprezentanților PSD Cluj, care îl acuză că vrea să reia cultivarea organismelor modificate genetic (OMG).
„Introducerea în cultură a unor tipuri de soia modificate genetic se bazează în primul rând pe solicitarea primită din partea asociațiilor de producători agricoli și crescători de animale. Mai mult decât atât, elementele pe care se bazează fundamentarea solicitării mele, respectiv finalizarea procedurilor necesare autorizării culturilor de soia modificată genetic în Uniunea Europeana, sunt de natură științifică”, a spus Tabără.
Reprezentanții PSD Cluj au cerut demisia ministrului Agriculturii, pe motiv că a cerut Comisiei Europene ca România să reia cultivarea organismelor modificate genetic, deși acestea erau interzise în țară încă de acum patru ani.
Tabără crede că cei care adoptă o atitudine reticentă față de produsele biotehnologiei moderne sau le resping de-a dreptul nu au ca bază o documentare științifică, ci doar opinii formate din frânturi de argumente „servite de alții” și o lipsă de cunoaștere.
Potrivit ministrului, de cele mai multe ori aceștia nu cunosc faptul că există deja o istorie de cultivare și consum a plantelor obținute prin metode superioare de ameliorare, lipsite de evenimente negative.
„Atât eu, cât și familia mea, consumăm cu încredere produse alimentare ce au în componență OMG autorizate. Nu poți să nu ai încredere în sistemul european de evaluare a riscurilor, acesta fiind unul dintre cele mai drastice din lume. Însă, e adevărat, încrederea mea se bazează pe o cunoaștere aprofundată a domeniului, inclusiv a mecanismelor de control, verificare și atestare”, a arătat Tabără.
El crede că introducerea în cultură a soiei modificate genetic are ca principali beneficiari crescătorii de animale, fermierii și consumatorii de alimente.
„Un lucru bine știut de cei care trăiesc din agricultură este că potențialul agricol al României în asigurarea proteinei vegetale, a hranei pentru animale și a oamenilor, a scăzut dramatic în 2007, odată cu aderarea României la UE și obligativitatea eliminării acestei plante din sistemul de culturi agricole. România a devenit importator net de soia și șroturi de soia, din țări în care se cultivă cu preponderență soia modificată genetic. Așadar, din acest punct de vedere, România a devenit doar piață de desfacere, nu și producător”, a mai spus ministrul.