Cea de-a IX-a ediție a Taberei Internaționale de Creație Plastică „Lumina Nordului”, organizată la Rădăuți, sub egida Consiliului Județean Suceava, de Școala de Arte „Ion Irimescu” din cadrul Centrului Cultural Bucovina, în intervalul 14-20 iulie a.c., a reunit în acest an 21 de artiști de la școli de arte din țară și din Cernăuți (Ucraina).
Chiar dacă vremea nu a fost tot timpul de partea lor, artiștii participanți au lucrat intens…
Așa cum ne-a spus directorul Școlii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Ion Băițan, colectivul Taberei „Lumina Nordului” (care a avut ca locație Pensiunea Monte Carlo) a fost alcătuit din profesorii îndrumători Dumitru Rusu, Viorica Ana Moruz și Mihai Șerbănescu și artiștii (absolvenți și cursanți) Cristina Anton (București), Eduard Anton (Iași), Cristian Bădilă (Ploiești), Andreea Bogde (Brașov), Loredana Horodnicu (Botoșani), Veronica Miron (Galați), Alina Cristina Necula și Sabina Popovici Hantu (Piatra Neamț), Vasilica Popescu (Timișoara), Simona Cătălina Rad (Târgu Mureș), Emilia Trandafir (Târgoviște), sucevenii Cecilia Leonte, Ștefana Petre, Cătălina Senciuc, Ana Maria Hreniuc Moroșan și cernăuțenii Ludmila Bogdan și Vladimir Tetu.
Chiar dacă vremea nu a fost tot timpul de partea lor, artiștii participanți, care pe parcursul săptămânii au avut posibilitatea să-și aleagă subiectele tablourilor din Rădăuți sau din împrejurimi (au efectuat și o vizită la Mănăstirea Putna), au lucrat intens și și-au onorat obligația de a realiza fiecare câte două lucrări, care vor rămâne în patrimoniul Centrului Cultural Bucovina.
Joi, înainte de ora prânzului, sub amenințarea ploii, profesorii îndrumători, artiștii plastici Dumitru Rusu și Viorica Ana Moruz, de la Școala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, și Mihai Șerbănescu, profesor la Universitatea „Valahia” și la Școala de Arte „Octav Enigărescu” din Târgoviște, împreună cu ceilalți membri ai taberei pictau în interiorul pensiunii gazdă.
„Aici, în Bucovina, locul este sfânt peste tot”
Artistul plastic Mihai Șerbănescu, singurul dintre membrii taberei care a participat la toate cele nouă ediții, ne-a spus (referindu-se la faptul că în fiecare an tabăra se desfășoară într-o altă locație) că „aici, în Bucovina, locul este sfânt peste tot”.
Mihai Șerbănescu, care la una din edițiile precedente mărturisea că zilele petrecute în Bucovina sunt pentru el ca „o mângâiere pe suflet”, a venit dintr-o tabără de la Sighișoara și urmează să plece în alte două acțiuni similare, la Sf. Gheorghe, în Delta Dunării, și la Balcic, pe malul Mării Negre, în Bulgaria.
Preocupat mereu de atmosfera care domnește în colectivul de creatori, Mihai Șerbănescu ne-a spus că de data aceasta „nu a existat nici un spirit negativ”, care să tulbure buna desfășurare a taberei.
Emilia Trandafir, care este cursantă în anul II la Școala de Arte „Octav Enigărescu” din Târgoviște, licențiată în psihologie dar îndrăgostită de pictură, a realizat o lucrare care-l înfățișează pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Revenită în țară după aproape 14 ani din Spania, Emilia Trandafir, care se află pentru prima oară în Bucovina, a declarat entuziasmată că și-a satisfăcut dorința de a vizita Mănăstirea Putna, unde a văzut mormântul voievodului. „Aș fi suferit enorm – a spus ea – să vin de la circa 500 de kilometri și să nu pot vedea locul în care a fost înmormântat Ștefan cel Mare”.
„Bucovina oferă o priveliște de rai”
Vasilica Popescu, din Timișoara, a mai participat la una dintre edițiile taberei care s-a desfășurat la Poiana Negri. Acum a pictat o lucrare cu floarea-soarelui plină de vitalitate, probabil și pentru că are o firmă în care realizează decorațiuni interioare din flori naturale uscate.
Cristina Anton, din București, participă pentru a treia oară la Tabăra „Lumina Nordului”. Spune că „Bucovina oferă o priveliște de rai” și apreciază cu sinceritate faptul că Școala de Arte „Ion Irimescu” Suceava organizează această tabără minunată.
Suceveanca Cecilia Leonte, laureata celei de-a VII-a ediții a Concursului Național de Artă Plastică „Ion Irimescu”, care a realizat o lucrare cu detalii arhitectonice ale unei clădiri din Rădăuți, participă pentru prima dată la o tabără de creație plastică.
„Pentru mine este o experiență foarte plăcută – spune ea – care-mi oferă posibilitatea de a interacționa cu alți artiști, de a schimba opinii, de a vedea maniere diferite de lucru”.
O altă suceveancă, Ștefana Petre, elevă în ultimul an la Colegiul Național „Petru Rareș”, este preocupată tot de clădirile vechi întrucât intenționează să urmeze o carieră în domeniul restaurării și conservării bunurilor de patrimoniu. Ștefana spune că, dacă anul trecut, când a fost într-o tabără la Sighișoara, a avut de unde să-și aleagă subiectele, „la Rădăuți trebuie să cauți, dar sunt încă destule clădiri vechi și interesante”.
Tabăra „Lumina Nordului” de la Rădăuți, care se desfășoară în același timp cu prima ediție a taberei „Bucovina în artele vizuale contemporane” (la care participă 12 artiști plastici și fotografi cazați într-o altă locație) le-a oferit participanților prilejul să socializeze, să lege prietenii și să contureze proiecte comune.