Casa de vacanță a meșterului cioplitor Toader Ignătescu a găzduit, în cea de-a doua decadă a lunii iulie, o nouă ediție a Taberei internaționale a meșterilor populari de la Păltinoasa, activitate care a reunit 17 participanți, meșteri și ucenici din câteva județe din țară și din Republica Moldova.
Cea de-a XI-a ediție a taberei din raiul înverzit de pe malul pârâului Bucovăț
Cea de-a XI-a ediție a taberei organizate de Casa Toader Ignătescu, Asociația de Inițiativă Democratică și Ecologică „Eudemos” și Asociația „Art-Meșteșugurile Prutului” a readus în raiul înverzit de pe malul pârâului Bucovăț meșteri și artizani care participă an de an, nucleul fiind constituit din Toader Ignătescu și basarabenii Ștefan și Anișoara Ciumașu, Vitalie Grumeza, Natalia Cangea, cărora li s-au alăturat Silvia Cozmîncă (Iași), Dan Horgan (Bârlad, jud. Vaslui), Dănuță Stan (Zăicești, jud. Botoșani), dar și creatori populari care s-au integrat acum în această tabără ca Virgil Moldovan (Mănăstirea Humorului) și Ana Cazac (Gura Humorului).
Ucenicii, care au învățat și au lucrat sub directa îndrumare a meșterilor, au fost în acest an Irina Ignătescu, Felicia Drob, Carla Olaru, Elena – Maria Cordun, Smaranda Cozmîncă, Simion Stere și Adi Buga.
Sculptori și cioplitori, iconari, împletitori din fibre vegetale, confecționeri de măști tradiționale și obiecte din piele
Meșterii populari (sculptori și cioplitori, iconari, împletitori din sfoară și fibre vegetale, confecționeri de măști tradiționale și obiecte din piele) și ucenicii lor au avut parte de zile minunate, fierbințeala verii fiind atenuată la Păltinoasa de aerul ozonat și de adierea din preajma pădurii.
Dacă meșterii cioplitori au reparat podețul de peste pârâu și au realizat câteva bănci și mese rustice, pe prispa casei s-a constituit ad-hoc un „Club Femina” (în cadrul atelierului de „sfori și paie”), unde s-au confecționat suporturi pentru ghivece de flori, trăistuțe și brățări, panouri decorative și jucării din fân.
Într-un alt loc, sub umbrar, s-au făcut măști din materiale textile, s-au împletit bice din piele și sfoară și s-au realizat icoane de vatră, simple sau sub formă de triptic.
O tabără care funcționează pe frecvența prieteniei
La festivitatea de premiere, care s-a desfășurat în grădina păzită de lighioanele cioplite din crengi și rădăcini de meșterul Toader Ignătescu, toți participanții au primit de la Silvia Cozmîncă diplome cu antetul asociației ieșene „Art-Meșteșugurile Prutului”.
Toader Ignătescu, în dublă calitate de organizator și de gazdă, i-a felicitat pe participanți pentru activitatea din tabără, pentru originalitatea lucrărilor, i-a apreciat pe tinerii ucenici pentru potențialul lor creativ și a subliniat faptul că tabăra de pe malul pârâului Bucovăț, care funcționează pe frecvența prieteniei, s-a impus în arealul bucovinean ca o manifestare către care privesc cu respect toți meșterii populari autentici.
Bustul din lemn de stejar al lui Constantin Brâncoveanu și păsările decorative din „fân de Păltinoasa”
Deosebită a fost lucrarea basarabeanului Ștefan Ciumașu, care – dacă la ediția precedentă a cioplit chipul voievodului Ștefan cel Mare – a sculptat acum, din lemn de stejar, bustul domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, accentuând astfel faptul că anul trecut, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a marcat Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni.
Natalia Cangea, care în anii anteriori executa păpuși și panouri decorative din pănuși de porumb, și-a exersat acum îndemânarea într-o tehnică nouă realizând, din „fân de Păltinoasa”, păsări decorative (rațe și porumbei – probabil la sugestia confecționerului de măști tradiționale Dănuță Stan, mare vânător și crescător de hulubi).
Cupe cu șampanie pentru un moment special
Ediția din acest an a avut parte și de un moment special, întrucât „ucenica” Irina Ignătescu (care are și calitatea de vicepreședinte al Asociației de Inițiativă Democratică și Ecologică „Eudemos”) a devenit medic veterinar, absolvind Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Așa că, la masa care a urmat festivității de premiere, s-au ciocnit cupele cu șampanie pentru Irina (care își exercită deja profesia) și pentru Angela și Toader Ignătescu, gazdele generoase ale manifestării.