Cabana de protocol de la Călinești a Consiliului Județean Suceava găzduiește, în intervalul 18-30 august a.c., o tabără de pictură organizată de Muzeul Bucovinei și Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) – Filiala Suceava.
Tabăra reunește 15 participanți
Tabăra reunește 15 participanți, colectivul fiind alcătuit din artiștii plastici Ion Grigore, Costin Neamțu, Cela Neamțu (București), Eugen Mircea (Iași), Victor Hreniuc (Botoșani), Carmen Poenaru și Silvia Tiperciuc (Bacău), Dumitru Bostan (Piatra Neamț), Gabrel Baban, Dumitru Rusu, Pușa Pîslaru, Camelia Rusu Sadovei, Mircea Dăneasă, Vasile Anghel Siminiuc și Iulian Asimionesei (Suceava).
Împreună cu Lucia Pușcașu, președintele UAP – Filiala Suceava, care s-a întors cu câteva zile în urmă de la București (unde a participat, alături de alți artiști din țară, la vernisajul expoziției „Pictori de azi la Balcic”), am descins ieri la Călinești pentru a-i întâlni pe artiștii invitați la această tabără.
I-am găsit la lucru, atât în interiorul cabanei, cât și pe domeniul din jurul acesteia, unii dintre ei fiind deja pe picior de plecare pentru că agenda le impunea participarea la alte activități artistice (tabere, expoziții) din țară.
Unii artiști aveau lucrările finalizate, alții le aveau pe șevalet
Spre exemplu, Dumitru Bostan, pe care în prima decadă a lunii august l-am întâlnit în tabăra din complexul Pensiunii „Luceafărul” de pe Mestecăniș (unde au fost găzduiți și au pictat artiștii participanți la Simpozionul Internațional de Pictură și Desen „Iacobeni – particularități imagistice”), era deja plecat întrucât, la începutul lunii septembrie, va expune, împreună cu doi colegi, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în expoziția cu genericul „Interstițiu plastic – Nemțeni la Palatul Brukenthal”.
I-am reîntâlnit însă, din colectivul celor care au pictat pe Mestecăniș, pe Cela și Costin Neamțu, dar și pe pictorul Dumitru Rusu, onorat duminică, la prima ediție a Zilelor Comunei Ilișești, cu titlul de „Cetățean de onoare” al localității.
Și dacă pe maestrul Ion Grigore și pe Victor Hreniuc n-am reușit să-i surprindem la lucru, pe ceilalți artiști i-am găsit cu lucrările finalizate sau așezate pe șevalet.
Fără temă impusă, tabăra s-a desfășurat într-un climat relaxat și armonios
Carmen Poenaru se pregătea deja de plecare, Eugen Mircea și Silvia Tiperciuc făceau ultimele retușuri, Pușa Pâslaru și Camelia Rusu Sadovei pictau în interiorul spațiului de cazare, Vasile Anghel Siminiuc și Iulian Asimionesei lucrau în pavilionul din parc, iar Mircea Dăneasă se retrăsese ceva mai departe și picta în aer liber, în plin soare, pe malul iazului.
Fără temă impusă, tabăra s-a desfășurat într-un climat relaxat și armonios, artiștii realizând cu precădere peisaje și naturi statice.
Fiecare participant va preda organizatorilor câte trei lucrări, care se vor regăsi în colecțiile Muzeului Bucovinei și ale Consiliului Județean Suceava.
Tabăra, așa cum a spus Lucia Pușcașu, se va finaliza cu o expoziție, care va fi prezentată la City Gallery, din incinta Shopping City Suceava.