Boboteaza, sărbătoarea creștină a începutului de an, a adunat sute de credincioși la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, aceștia participând la Sfânta Liturghie, slujbă săvârșită de ÎPS Pimen. Pentru mulți dintre credincioși, căldura credinței a învins gerul Bobotezei, aceștia asistând la liturghia din mănăstire, apoi la slujba de sfințire a apei, care a avut loc afară, în jurul mesei de piatră. Alții au venit la lăcaș doar pentru a lua din apa sfințită de ÎPS Pimen.
Apa pentru Agheasma Mare se sfințește o singură dată pe an, de sărbătoarea Bobotezei, despre apa sfințită spunându-se că are puteri miraculoase și că îi ferește de necazuri sau boli pe cei care o beau. De acest lucru au ținut cont și sutele de suceveni care au venit cu ulcele, carafe sau bidoane, cu fire de busuioc în ele, pentru a lua din apa sfințită, unii dintre ei dovedind că răbdarea nu face casă bună cu cele sfinte.
Șicane între credincioși în încercarea de a lua agheasmă
La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” liturghia s-a terminat puțin înainte de ora 11.00, cu un cuvânt de învățătură rostit de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuțiului, după care credincioșii și soborul de preoți au ieșit din biserică pentru a se așeza în jurul mesei de piatră unde se săvârșește Boboteaza. Au fost scoase și prapurile, iar câțiva credincioși au strigat „Chiraleisa”. Există credința că, strigând „Chiraleisa“, oamenii capătă putere, toate relele fug și anul va fi curat până la Sfântul Andrei. Într-o atmosferă de evlavie, s-a citit din Evanghelii și apoi ÎPS Pimen a afundat de trei ori crucea și busuiocul în recipientul cu apă pregătit pentru credincioși, cântând: „În Iordan botezându-Te Tu Doamne…”. Credincioșii au fost stropiți cu agheasmă de ÎPS Pimen, după care au așteptat să-și umple sticlele cu apă sfințită. Agheasma mare se pregătește în amintirea botezării Domnului Iisus de către Ioan în apa Iordanului.
Imediat după sfințirea apei, credincioșii au format cozi împrejurul recipientelor cu apă și nici apelurile la decență din partea jandarmilor nu au putut înfrâna dorința oamenilor de a lua Apa Mare cât mai repede. În curtea mănăstirii, împărțirea Apei Mari a fost făcută sub supravegherea jandarmilor, cu toate acestea, micile șicane între credincioși, pe motiv că nu se așază la rând, că unul ia prea multă apă, nu au lipsit.
Mii de litri de agheasmă și fire de busuioc au ajuns ieri în casele credincioșilor și au sfințit locuința și bunurile acestora.
Jandarmii au asigurat ordinea
În timpul desfășurării manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava a asigurat, cu un efectiv de 60 de jandarmi, măsurile de ordine publică în zona Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Suceava și la lăcașuri de cult din 14 localități din județ în care funcționează structuri de jandarmerie.
Potrivit reprezentanților instituției, „jandarmii au acționat pentru protecția participanților, prevenirea aglomerărilor de persoane și a busculadelor în apropierea zonelor de distribuire a apei sfințite, precum și pentru rezolvarea situațiilor care ar fi putut să apară cu ocazia desfășurării manifestărilor”. Aceștia au mai spus că în cursul zilei de ieri nu s-au înregistrat fapte care să tulbure ordinea publică.
Cruci de gheață de 3 metri, la bisericile din Burdujeni
Sărbătoarea Bobotezei a fost întâmpinată și în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava cu mult interes de credincioși, care au mers în număr mare la biserici, să ia apă sfințită.
Tocmai de aceea, cu câteva zile înainte, preoții mai multor lăcașuri de cult s-au îngrijit din timp ca în apropierea bisericilor să fie ridicate frumoase cruci de gheață.
De exemplu, crucea de gheață a Bisericii „Sfinții Constantin și Elena”, ridicată lângă cea mai mare școală din municipiul Suceava, „Miron Costin”, are o înălțime de peste 3 metri. Preoții care slujesc acolo, Ciprian Hirghiligiu și Nicolae Lucian Hirghiligiu, au precizat că au adus blocurile de gheață de la Mitocași.
O frumoasă cruce de gheață, înaltă de aproape 3 metri, a fost ridicată și la marginea DN 29, la ieșirea din Suceava spre Botoșani, în fața Bisericii „Sf. Vasile cel Mare”, unde slujește preotul paroh Dumitru Hirghiligiu.
Crucea va fi lăsată acolo cât timp temperaturile exterioare nu o vor afecta, pentru a veghea asupra celor care sunt la drum.
Sărbătoarea Bobotezei, la Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava
După rânduiala Bisericii Ortodoxe, la capela de la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, preotul militar al unității a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Momentul a fost urmat de săvârșirea Slujbei Agheasmei Mari, la crucea de gheață ridicată în curtea inspectoratului.