Sute de suceveni, majoritatea dintre ei tineri, au fost atrași de ideea de a experimenta știința într-un mod amuzant și au participat vineri seară la Noaptea Cercetătorilor. Publicul a avut ocazia să interacționeze cu cercetătorii suceveni, profesori pasionați de știință, au putut să atingă obiectele expuse și să asiste la diferite experimente. Evenimentul a avut loc în fața Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde mulțimea de curioși a sosit înainte de ora deschiderii evenimentului, programată la ora 17:00.
În zona „Hands On”, mai multe echipe de cercetători suceveni au demonstrat cum evoluează experimentele și lucrările lor. Observațiile astronomice și atelierele de radioastronomie, aplicațiile de bio-ecologie, experimentele de nanotehnologie, robotică și experimentele de LeapMotion pregătite de cercetătorii suceveni au trezit în mod special interesul tinerilor.
Multe concursuri pentru tineri
Dan Milici, conferențiar la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, ne-a spus că pe lângă atelierele de astronomie, astrofizică, robotică, informatică aplicată, „anul acesta sucevenii au putut vizita și ateliere de fizică avansată, experimente la temperaturi scăzute cu azot lichid, avem ateliere de nanotehnologie, de biologie. În plus, anul acesta au fost mult mai multe concursuri, un concurs de fotografie științifică pentru copii, concursuri de șah, scrabble, acestea numărându-se printre jocurile distractive, care s-au adăugat cercetării propriu-zise din ateliere”.
El a completat că evenimentul de anul acesta s-a bucurat de o prezență numeroasă, peste 2.000 de participanți. „Au venit elevi și profesori de la mai multe școli din județ, din Fălticeni, Moara, Dolhasca, Dumbrăveni etc. pentru a lua contact cu cercetarea”, a completat Dan Milici.
Pasiunea pentru știință
Fie că au venit în mod organizat, cu clasa, însoțiți de profesori, fie că au venit cu părinții sau singuri, îndemnați de pasiunea pentru știință, tinerii suceveni s-au declarat încântați de organizarea acestui eveniment la Suceava, mai ales că au avut voie să atingă exponatele, să participe la realizarea unor experimente, să interacționeze cu cercetătorii. În zona dedicată cercetării în Uniunea Europeană, elevii au aflat cele mai noi tendințe în cercetare la nivel european, și-au testat cunoștințele de cultură generală și au participat și la o tombolă europeană.
Angela Ioanovici, coordonatoarea Centrului de Informare Europe Direct – ”Bucovina” Suceava, ne-a spus că, la fel ca și anul trecut, „am venit cu multe materiale informative, unele primite de la UE, altele realizate de noi, stegulețe, broșuri, jocuri pentru elevi, chestionare cu întrebări despre Uniunea Europeană, iar la final am oferit diplome sau premii de consolare, pentru elevii care au răspuns la întrebări despre Uniunea Europeană.
La Noaptea Cercetătorilor, cei mici au învățat prin joc o mulțime de lucruri interesante despre sistemul solar, fizică, chimie, roboți și multe altele, în zona „Sci Fun”. În această zonă a avut loc „o aventură 3D prin Sistemul Solar”, workshopuri de reciclare creativă, un scrabble uriaș și multe concursuri.
Elvin Paul Manoliu, elev la Școala Gimnazială Nr. 10 din Suceava, ne-a spus că a fost foarte încântat că a venit la Noaptea Cercetătorilor. „Nu știam de acest eveniment. Ne-a spus doamna dirigintă. Îmi pare foarte bine că am ajuns și că pot să asist la multe experimente științifice foarte interesante”, a completat elevul.
Ioana Magazin, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Nr. 10, ne-a sus că a venit la Noaptea Cercetătorilor special pentru a vedea „câteva experimente fizice, pentru că fizica este una dintre materiile mele preferate”.
Experimente
Mulți vizitatori s-au oprit la standul Fundației Speologice „Club Speo Bucovina”, pentru a vedea cum se poate obține energie din surse regenerabile.
Adrian Done, reprezentantul Fundației Speologice „Club Speo Bucovina”, ne-a vorbit despre energia solară, „cea mai de viitor, în opinia mea, pentru că noi o avem și atunci când nu este soare, mai puțină, dar există. Dacă rămânem fără curent electric sau nu avem încărcați acumulatorii la telefon, putem să-i încărcăm la o instalație banală: câțiva cartofi și niște electrozi de zinc și cupru sau orice altă combinație de alte metale, care să ne dea tensiune suficientă. Avem experimente despre cum se poate produce energie cu ajutorul apei sau despre energia eoliană. Publicul este interesat și de aspecte strict de speologie, aspecte care privesc protecția liliecilor”.
„Săptămâna prevenirii criminalității” a debutat la Noaptea Cercetătorilor
Devenită o tradiție în activitatea polițiștilor suceveni, dar și în viața comunității, „Săptămâna prevenirii criminalității” a fost lansată la Suceava în mod oficial pe 26 septembrie, la Noaptea Cercetătorilor, eveniment la care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava a fost partener. Ileana Iacob, ofițer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, ne-a spus că „anul acesta suntem prezenți la Noaptea Cercetătorilor din dorința de a interacționa direct cu copiii. Am venit alături de colegii de la Criminalistică, de la Serviciul de Intervenție Rapidă și de la Poliția Rutieră, cu lucruri noi, cu o campanie de prevenire a criminalității, însă, de această dată, încercăm să îi implicăm pe tineri în acțiunile noastre, avem un puzzle, care poate fi construit doar dacă copiii răspund corect la câteva întrebări”.
Peste 800 de copii și adulți au putut participa la cele trei ateliere organizate de polițiști și la concursurile cu tematică preventivă. Polițiștii au fost prezenți cu laboratorul criminalistic mobil, câinii de urmă din cadrul Serviciului Criminalistic, autospeciale radar, grupele de intervenție rapidă din cadrul SAS. Polițiștii de prevenire și alți peste 20 de polițiști din cadrul IPJ Suceava au lansat într-un mod interactiv, între tineri, campania care își propune desfășurarea de acțiuni tangente domeniilor prioritare, incluzând intervenția preventivă în sectorul infracționalității contra patrimoniului, delincvenței juvenile, siguranței rutiere, dar și în celelalte arii de interes pentru poliție și comunitate.
Organizatori
Noaptea Cercetătorilor a fost organizată la Suceava pentru al III-lea an consecutiv, sub egida Uniunii Europene și patronajul Ministerului Educației Naționale de către echipa la nivel național Researchers4Humanity – Asociația Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Național de Cercetare în Sport și organizatorii locali: Societatea Științifică Cygnus – centru UNESCO, Universitatea „Ștefan cel Mare”Suceava, Primăria municipiului Suceava și Inspectoratul Școlar Județean.
Eveniment
Sute de suceveni au descoperit universul științei, la Noaptea Cercetătorilor
