În ciuda vremii capricioase, prima ediție a Festivalului Sărmăluțelor Bucovinene a adunat câteva sute de suceveni care au dorit să îi sprijine pe copiii și tinerii de la Centrul „Blijdorp – O nouă viață” cumpărând o porție de sărmăluțe.
Organizatorii, Asociația Părinților cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava și Iulius Mall, au pus la bătaie peste 1.000 de sărmăluțe, produse oferite de șase restaurante sucevene (Farestin, Brădet, Medieval Gourmand, Cina, Polaris și Toscana).
Dacă, inițial, festivalul trebuia să aibă loc în aer liber, în parcarea Iulius Mall, organizatorii au luat decizia de a muta oalele cu sarmale delicioase la etajul mall-ului sucevean, din cauza stropilor de ploaie.
Cinci lei porția de sărmăluțe
O porție de cinci sarmale s-a vândut cu cinci lei. Dacă i se mai adăuga și o bucățică de costiță, porția ajungea la șase lei.
Primarul Ion Lungu a deschis prima ediție a Festivalului Sărmăluțelor Bucovinene și a pus 100 de lei în urna în care s-au adunat bani pentru copiii bolnavi. „Sunt primul care gustă din aceste preparate și vreau să dau mai mulți bani, să fie cu noroc”, a spus primarul Lungu, care a făcut parte și din juriul care a desemnat trofeul „Gălușca de aur”.
Printre cei care au gustat din sărmăluțele bucovinene s-a aflat și Ducu Bertzi, care tocmai susținuse două concerte la Suceava și Fălticeni.
„Gălușca de aur” și locul I, restaurantul Brădet
După ce au gustat din toate sortimentele de sarmale (cu carne și orez, cu urdă, cu costiță sau sărmăluțe de post), membrii juriului au oferit trei trofee „Gălușca de aur”.
Pe prima poziție s-a clasat restaurantul Brădet, care a câștigat și la impresia artistică, pentru prezentare, sărmăluțele fiind așezate în vase de lut, asezonate cu busuioc, mărar, roșii tăiate felii.
Pe poziția a doua s-a clasat restaurantul Farestin, iar pe poziția a treia Medieval Gourmand.
Un reprezentant din Franța, care s-a aflat și el în juriu, a oferit un premiu special restaurantului Toscana, celelalte două restaurante aflate în concurs, Polaris și Cina, primind mențiuni și diplome.
Folclor
Pe tot parcursul festivalului, pe scena amenajată la etajul Iulius Mall au evoluat ansambluri de dansatori și soliști, program realizat cu sprijinul Asociației Culturale „Dor de Bucovina” Suceava. Și-au dat concursul fanfara de la Calafindești, Ansamblul Trandafir de Bucovina din Milișăuți, Ansamblul Dor de Bucovina din Suceava, Ansamblul Florile Vicovului din Vicov, Ansamblul Tintiroi din Iaslovăț, Ansamblul Kolomeika din Siret, Ansamblul Funky Steps din Dumbrăveni, alături de soliști precum Andrei Maruțeac, Radu Andone, Adina Lavric, Daniela Laurus, Alexandra Petrescu, Roxana Sava, Alexandru Sahlean, Diana Alexa, Daniela Prichici, Ionuț Motrici, Alexandru Nuțescu și Maria Șopârlă.
„Sunt cele mai bune, pentru că sunt făcute cu mult suflet”
Fiecare restaurant a fost reprezentat de un voluntar, un părinte care are un copil cu nevoi speciale și care face parte din Asociația Părinților cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava. Liliana Ciubotariu a primit trofeul pentru cele mai bune sărmăluțe, pregătite de bucătarii de la Brădet. „Sunt cele mai bune, pentru că sunt făcute cu mult suflet, cu gândul la copiii cu nevoi speciale, care au mare nevoie de sprijin. Gustul special al sarmalelor este dat de mirodenii, de multe legume”, ne-a spus femeia.
Sărmăluțe… de 819 lei
Președinta Asociației Părinților cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava, Eugenia Hodoroabă, ne-a spus că s-au adunat din vânzarea sărmăluțelor 819 lei, cele rămase nevândute fiind oferite copiilor cu boli grave de la Casa Emmanuel – Centrul „Blijdorp” și artiștilor care au susținut spectacole sâmbătă, la etajul Iulius Mall Suceava.
„Cu siguranță, vom continua acest festival, dar, probabil, vom fi mai atenți la avertizările meteo, pentru că ploaia, în acest an, ne-a stricat într-un fel planurile. Inițial au răspuns invitației de a fi alături de noi nouă restaurante, dar, din cauza ploii, trei dintre ele au renunțat. Oricum, este un început și, cine știe, poate anul viitor vom alege o altă dată pentru festival, care să nu se suprapună cu acțiunile din programul Zilele Sucevei”, ne-a spus Eugenia Hodoroabă.