Momente tensionate ieri în fața Bazarului din Suceava, unde sute de oameni, proprietari de chioșcuri, dar și simpli cumpărători s-au adunat în semn de nemulțumire vizavi de măsura închiderii acestui centru comercial, luată luni, 9 noiembrie, de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.
Primii oameni s-au adunat încă înaintea orei 5.00, în parcarea din fața Bazarului, și au discutat în grupuri de câte 4-5. Pe măsură ce timpul se scurgea, numărul celor care au sosit la fața locului a crescut constant.
„Eu am venit la ceva cumpărături și nu m-a anunțat nimeni de închiderea Bazarului, nu am știut. Cică au anunțat pe televiziuni, noi nu ne-am uitat. Nu știm cât timp va rămâne închis. Sigur că ne încurcă, dacă am venit să facem cumpărături și nu avem cum”, a spus o femeie aflată ieri dimineață în fața Bazarului.
La rândul lor, bazariștii s-au dovedit și ei extrem de nemulțumiți că nu-și pot exercita activitatea și mai ales pentru că nu știu exact cât va dura închiderea Bazarului.
Costică Iacob, unul dintre comercianții din Bazar, a declarat: „Au lăsat și au pus chioșcurile atunci și acum lumea nu vrea să mai iasă. Domnul primar, domnul Greceanu de la Administrația Piețelor, ei au făcut complicația și lumea e în panică. Plătesc o grămadă de bani chiriile și stăm pe afară. Nu o să plătim chiria, asta e soluția. Că nu o să putem sta o săptămână, două, un an, cât au anunțat ei că fac ordine. Noi nu avem nici o treabă și nu plătim chirie.Nu se poate. Pompierii au dat niște preavize acum câteva săptămâni, au dat și în ultimul timp cinci zile și ieri a cam expirat termenul. Nu știu, dar sunt multe chioșcuri, întâi au spus 160, după aia au spus 360 și lumea nu mai știe, sunt multe. Unde să le amplaseze, la trei kilometri încolo, pe malul Sucevei, cine ajunge acolo să cumpere. În momentul în care au făcut recepția la hală, trebuia să spună exact amplasamentul chioșcurilor, să lase inel atunci. Au lăsat și au investit oamenii o grămadă de bani în chioșcuri și acum e greu de stricat chioșcurile alea”.
Blocarea străzii, soluția mulțimii
În timp ce comercianții din Bazar fierbeau de nerăbdare, la porțile închise cu lăcate și sigilate de pompieri se opreau periodic diferite persoane care nu au auzit de decizia ISU Suceava. Gheorghe Strugaru, un bărbat din Pârtești, a mărturisit că a venit la Bazar pentru cumpărături, dar nu știa de închidere.
În jurul orei 8.00, după ore întregi de incertitudine și lipsă de organizare, mulțimea a început să se miște brusc. Direcția a fost sensul giratoriu din zonă, loc pe care nemulțumiții din Bazar au încercat să-l blocheze. Luați cumva prin surprindere, jandarmii, polițiștii și polițiștii locali au încercat să-i oprească înainte de a se crea un haos total.
Mulțimea a blocat parțial sensul giratoriu, circulația dinspre Burdujeni spre Centru derulându-se timp de aproximativ 10 minute cu destul de mare greutate pe un singur fir.
Încet-încet, forțele de ordine au reușit să-i împingă pe oameni către trotuar, iar venirea lui Gelu Greceanu, directorul Administrației Piețelor Suceava, a avut rolul de a elibera complet calea de rulare.
„Reprezentanții, câțiva oameni, domnule, din grupul ăsta doi, din celălalt unu și tot așa, dar care să reprezinte tot Bazarul, să vină cu mine. Voi veți vorbi în numele lor”, le-a spus Gelu Greceanu oamenilor adunați în fața Bazarului.
O parte dintre oameni au plecat la discuții cu șeful Administrației Piețelor, în timp ce majoritatea nemulțumiților au rămas pe poziții, cu speranța că primarul Ion Lungu își va face apariția la fața locului pentru a explica situația și pentru a găsi soluții de rezolvare a crizei.
Bazariștii spun că bogățiile despre care se face referire sunt doar un mit
Oamenii adunați ieri în fața Bazarului și care au afaceri în acest centru comercial și-au exprimat indignarea vizavi de anumite speculații potrivit cărora ar fi putred de bogați.
„Nu pot să-mi dau seama de ce s-a închis Bazarul, sunt o mie și ceva de oameni, o mie și ceva de familii care de aici trăiesc. Eu am mai auzit ceva, că bazariștii au case, dar vă spun eu stau în Burdujeni, într-un apartament. Am muncit în străinătate ani de zile, am venit cu vreo doi bani munciți și am luat un chioșcușor aici cu oleacă de marfă, ca să-mi cresc copilul, să-l port la școală. Și acum am venit la servici… Am venit la servici, am marfă acolo, am și eu o firmuță cu tot ce-mi trebuie. Cu ce sunt eu vinovat că acum nu pot să mă duc? Mă așteaptă copilul acasă, ce fac?”, s-a întrebat revoltat Culiță Caldarariu.
El crede că neregulile din Bazar sunt mai vechi și trebuiau rezolvate pas cu pas, iar în acest fel nu s-ar mai fi ajuns în situația de acum.
„Trebuiau treburile din timp făcute. Dacă primarul știa că nu este autorizație, trebuia să o ia ușor: măi oameni buni, scoatem chioșcurile prima dată. Am înțeles că instalația electrică din bazar nu este făcută de o firmă autorizată. Dar instalația electrică este făcută de electricianul bazarului, care este autorizat. Dumneavoastră credeți că acum se poate face, peste noapte. Sau dumneavoastră credeți că asta cu instalația automată de stingerea incendiilor cum este, este o aberație, domnule, aici sunt minus 15 grade iarna. Trebuie făcută mai întâi încălzire”, a mai arătat Culiță Caldarariu.
Ion Lungu: „Am o vină că am tolerat această stare de fapt”
În jurul orei 9.00, în mijlocul nemulțumiților a ajuns și primarul Ion Lungu. Primit cu huiduieli, edilul Sucevei le-a cerut oamenilor să-l asculte pentru a le transmite ce trebuie făcut ca Bazarul să se redeschidă.
„Încă de la începutul anului au trimis acele somații să reamplasăm 150 de chioșcuri. Am venit la începutul anului și am expus aceste lucruri aici. Dumneavoastră m-ați rugat, și eu am o vină că am tolerat această stare de fapt, dar nu dintr-un interes ci din respect pentru necazul pe care îl aveți și eu îl înțeleg. Oamenii au spus: «domnu’ primar, sunt trei momente în Bazar când se vinde. De Paște, când începe școala și când vine Crăciunul, hai lăsați-ne să treacă Paștele. Am mai tolerat o dată să treacă Paștele. Iată, a trecut și vara, ne-am trezit cu această tragedie la clubul Colectiv. Săptămâna trecută am dat acele somații să mute cele 150 de chioșcuri. Probabil că dacă se mutau acele 150 de chioșcuri astăzi nu ne-am fi aflat în această situație. Probabil!”, a spus primarul Lungu.
Edilul Sucevei a explicat că nu poate muta cu forța chioșcurile oamenilor pentru că acestea sunt proprietate privată, iar în interior sunt mărfuri, ori o mutare fără acordul proprietarului ar putea avea și alte consecințe.
„Astăzi e dreptul dumneavoastră să protestați, să huiduiți primarul, pe cine vreți. Vă spun un singur lucru: nimic nu se întâmplă până când nu vom reamplasa chioșcurile. Trebuiesc reamplasate cele 150 de chioșcuri”, a precizat Ion Lungu.
„Demisia! Demisia!”, scandarea care l-a vizat pe primarul Lungu
Problemele pe termen scurt care trebuie rezolvate pentru redeschiderea Bazarului sunt reamplasarea și repoziționarea chioșcurilor, respectiv eliberarea hidranților, și asta pentru că foarte multe chioșcuri sunt amplasate chiar pe hidranți. Edilul Sucevei a explicat și alte priorități din Bazar, cum ar fi eliminarea improvizațiilor electrice de la chioșcuri, respectarea locurilor de fumat, dar și separarea Bazarului public de cel privat.
După ce au ascultat o perioadă ceea ce avea de spus primarul, oamenii au început să adreseze și întrebări, dar multe dintre răspunsuri nu le-au fost pe plac.
Așa se face că la un moment dat mulțimea a început să strige: „Demisia! Demisia!”.
„Nu mă țin de scaun, și dacă se dorește asta îmi dau demisia și azi. Dar demisia mea nu rezolvă nimic. Problema din Bazar rămâne aceeași. Nu eu am pus lacăt pe Bazar, ci reprezentanții ISU Suceava”, a spus Ion Lungu.
La scurt timp, edilul a plecat de la fața locului, lăsându-i la fel de nedumeriți și nelămuriți pe comercianții din Bazar.
Ca o masă fără cap și coadă, oamenii s-au dispersat fie în interiorul Bazarului, fie pe străzile din apropiere. Cert este că nimeni nu avea vreo idee concretă despre cum vor evolua lucrurile și cum pot fi rezolvate acestea. Mai mult, oamenii nu aveau un lider care să-i reprezinte, fiecare dintre ei emițând propriile necazuri.
Pentru ziua de astăzi nimeni nu știe ce se va întâmpla. Un lucru este însă extrem de clar: Bazarul rămâne închis.
Consecințe
Sute de oameni s-au revoltat ieri, în urma închiderii Bazarului
