Sâmbătă, timp de o oră, centrul Sucevei a făcut o călătorie în timp, în perioada în care Bucovina se afla sub stăpânirea Imperiului Austriac, iar aproape un sfert din populația regiunii era alcătuită din germani.
Sute de oameni îmbrăcați în portul tradițional al germanilor din Bucovina puteau fi văzuți ca în zilele de sărbătoare de acum mai bine de 100 de ani, adunați în piața centrală a orașului, discutând, râzând, răcorindu-se cu o bere sau cu apă minerală, dar mai ales purtând cu mândrie straiele colorate cu roșu, negru și auriu, ori, în cazul unora, costume verzi, vânătorești, cu pantaloni trei-sferturi, strânși pe picior, susținuți de bretele petrecute pe după umeri.
Zeci de copilași, îmbrăcați cu cămășuțe albe, rochii înflorate și veste roșii – fetițele, cămăși albe, pantalonași verzi trei-sferturi, vestuțe verzi cu revere roșii și pălării negre, cu fir aurit – băieții, atrăgeau privirile tuturor trecătorilor, prin frumusețea și drăgălășenia lor.
Ritmurile vesele care au despicat aerul fierbinte al amiezii, din zecile de instrumente muzicale ale Fanfarei Rodna, fondată tocmai la 1860, au pus în mișcare toți etnicii germani reuniți aici din mai multe județe ale țării, dar și de peste hotare, dând startul unui frumos spectacol – parada portului popular al germanilor din Bucovina.
Manifestarea a avut loc cu ocazia Zilelor Culturii Germane în Bucovina, în cadrul cărora a fost organizată și cea de-a XII-a întâlnire a germanilor din Bucovina.
După un tur al esplanadei modernizate din centrul Sucevei, sutele de etnici germani, care purtau cu mândrie portul lor tradițional, s-au îndreptat, în acorduri de fanfară, către Palatul Administrativ Suceava, care, în urmă cu 100 de ani, era sediul primăriei conduse de austriacul Franz Cavaler Des Loges, cel mai longeviv edil al Sucevei, căruia i se datorează multe din modernizările orașului.
După ce au străbătut Parcul Central, etnicii germani s-au îndreptat către sala de spectacole de la Dom Polski, unde mulți dintre participanții la paradă au fost prezenți și pe scenă, oferind spectatorilor un complex program artistic de muzică și dansuri ale minorităților din Bucovina, la care au contribuit și ansamblurile artistice ale altor etnii din Bucovina, precum Ansamblul polonezilor – „Solonczanka”, dar și ansamblul ucrainean „Kozacioc”, din Bălcăuți.
La evenimentele de sâmbătă, organizate cu ocazia Zilelor Culturii Germane în Bucovina, au fost prezenți și invitați de seamă, precum ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Werner Hans Lauk, reprezentantul germanilor în Parlamentul României, deputatul Ovidiu Victor Ganț, subsecretarul de stat Christiane Gertrude Cosmatu, din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, precum și dr. Paul Jurgen Porr – președintele Forumului Democrat al Germanilor din România.






