Inspectorii sanitar-veterinari au depistat sursa toxiinfecției alimentare cu care s-au ales, săptămâna trecută, 21 de excursioniști dintr-un grup de 41, veniți de la Târgu Mureș la Suceava. Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, dr. Vasile Semeniuc, ne-a declarat că stafilococul auriu patogen izolat de la copiii și adulții care au prezentat simptome de boală a fost identificat în cașul de oaie pe care aceștia l-au primit la micul dejun, livrat la motel de o firmă de catering din municipiul Suceava. Potrivit doctorului Semeniuc, restul de caș găsit la unitate a fost confiscat și trimis la incinerare, iar activitatea firmei a fost suspendată timp de câteva zile, până la efectuarea dezinfecției și prezentarea rezultatelor negative la testele de sanitație. Dr. Semeniuc a afirmat că firma respectivă își poate onora contractele de catering pe perioada suspendării, cu condiția ca hrana să fie pregătită într-o unitate de alimentație publică autorizată în acest sens.
În ceea ce privește modul și locul în care s-a făcut contaminarea cașului de oaie cu stafilococ auriu, inspectorii DSV și cei ai Direcției de Sănătate Publică au păreri diferite.
Dr. Semeniuc apreciază că brânza s-a contaminat în timpul procesării, la locul în care a fost produsă, și nu la firma de catering deoarece probele de sanitație recoltate în spațiile deținute de aceasta și probele de apă au fost în regulă.
DSP, prin dr. Cătălina Zorescu, apreciază că brânza s-a contaminat la manipularea de către angajații firmei de catering
Dr. Cătălina Zorescu, director adjunct al DSP, consideră însă că prezența stafilococului patogen se poate datora manipulării neconforme a produselor alimentare de către angajații firmei de catering. Punctul de vedere al directorului adjunct de la DSP este motivat de faptul că angajații nu aveau carnet de sănătate și nici cursuri de igienă, conform legii.
Reamintim că evoluția stării de sănătate a celor 21 de pacienți (11 copii și 10 adulți) care au necesitat îngrijire medicală a fost rapid favorabilă, întregul grup plecând spre casă în aceeași zi.
Rezultatele analizelor microbiologice efectuate în laboratorul DSP Suceava pentru șase probe recoltate de la pacienți sugerează ca și cauză a îmbolnăvirii bacteriile escherichia coli și stafilococul auriu. ”Dacă prezența colibacilului este justificată de consumul de produse lactate incriminate încă de la începutul investigațiilor, prezența stafilococului patogen se poate datora manipulării neconforme a produselor alimentare de către angajați”, declară dr. Zorescu.
Independent de inspectorii veterinari, care au amendat firma cu 2.000 de lei, inspectorii sanitari au stabilit termene de remediere a deficiențelor constatate și au aplicat amenzi contravenționale, atât unității de cazare, cât și firmei care a asigurat mesele turiștilor încă din data de 10 iunie a.c. Sancțiunile au fost de 1.300 lei și, respectiv, 2.000 lei.
”Având în vedere perioada cu temperaturi ridicate la nivelul județului, cât și creșterea fluxului de turiști, așteptată în perioada următoare, facem apel la respectarea unor reguli minime de igienă personală și igienă a alimentului pentru prevenirea unor cazuri de îmbolnăvire”, spun inspectorii DSP.