Ingrediente:
4 morcovi, 2 cepe, 2 cartofi, un dovlecel, o varză dulce mică, 2 ardei grași, 1 ceașcă de orez sau fidea, 2 cești suc de roșii, pătrunjel, sare.
Instrucțiuni:
1 ) Curățăm și spălăm zarzavaturile și le punem la fiert în 3 l de apă.
2 ) După ce dă în fiert punem orezul, apoi sucul de roșii. Dacă folosim fidea, o punem cu 10 minute înainte ca supa să fie gata.
3 ) Potrivim de sare și putem adăuga și puțin zahăr după gust.
4 ) La sfârșit presărăm verdeața tocată mărunt. Din zarzavaturile ramase putem prepara o salată.
Supă de fasole verde
Ingrediente:
1 kg fasole verde, 2 cepe potrivite, 2 ardei grași, 1 morcov, 2 – 3 roșii (sau câteva linguri cu bulion), 1 legătură de pătrunjel, mărar și leuștean, și sare.
Instrucțiuni:
1 ) Curățăm și spălăm bine zarzavaturile.
2 ) După ce am îndepărtat codițele de la fasole, o tăiem bucățele. Ceapa și ardeii se taie mărunt, iar morcovul îl dăm pe răzătoare.
3 ) Într-o oală punem la fiert 2 litri de apă, iar după ce dă în clocot, adăugăm fasolea și zarzavaturile.
4 ) Între timp curățăm roșiile de pieliță, le tăiem în felii și le îndepărtăm semințele. Curățăm verdeața și o tăiem mărunt.
5 ) După ce s-au fiert zarzavaturile, adăugăm roșiile (sau bulionul ), uleiul și în final verdeața. Potrivim de sare după gust.
O servim caldă.
Desert de post
Chec umplut cu cremă
Ingrediente: o ceașcă cu zahăr, o ceașcă cu apă caldă, două lingurițe cu drojdie uscată, două cești cu făină, 7 linguri cu margarină vegetală, o ceașcă de coni¬ac, o lingură cu coaja rasă de lămâie, o ceașcă nucă măcinată, o lingură cu apă rece; Crema: 6 linguri margarină vegetală, o ceașcă zahăr pudră, vanilie.
Mod de preparare: se dizolvă drojdia în puțină apă călduță cu o linguriță de zahăr. Se lasă 5-10 minute la loc cald, până ies la suprafață bule de aer. În vas mare se amestecă o ceașcă cu zahăr cu făina. În alt vas mic se înfierbântă 4 linguri cu margarină, se bat cu furculița până se răcorește și se toarnă peste drojdie, cu coniacul și coaja de lămâie. Se amestecă și se adaugă peste făina cu zahăr. Se frământă până se obține o compoziție omogenă. Se tapetează o formă mare cu ulei, se pune hârtie specială pentru prăjituri, se toarnă compo¬ziția și se lasă să crească la loc cald 60 de minu¬te, înainte de a fi pus la cuptor se garnisește cu o glazură obținută din restul de margarină topită, restul de zahăr, nuca pisata și o lingură cu apă rece. Se dă la cuptor potrivit 40 minute. După răcire, se taie bucăți, fiecare bucată se taie în două, transversal și se umplu cu cremă obținută din margarină, zahăr pudră și vanilie. (www.crestinortodox.ro)




