Conform unui nou studiu, persoanele religioase nu sunt mai morale și nu fac mai multe fapte bune comparativ cu persoanele care nu sunt credincioase.
Din punct de vedere al comportamentului etic, nu există diferențe semnificative între cele două categorii, spun experții.
Cercetătorii au intervievat 1.252 de adulți din Statele Unite și Canada, cu diferite religii și orientări politice, pentru a afla faptele bune și rele comise de aceștia, dar și pe cele la care au fost martori sau despre care au auzit în decursul unui zile.
Dan Wisneski, profesor de psihologie la Universitatea Saint Peter din New Jersey, coordonatorul studiului, spune că a vrut să afle ce rol joacă etica în viața de zi cu zi a diferitelor persoane.
Rezultatele pot fi surprinzătoare mai ales pentru cei care au crezut că persoanele religioase pot să distingă mai ușor între bine și rău.
Potrivit acestui studiu, cei religioși și cei necredincioși au comis un număr similar de fapte bune. Același lucru a fost observat și atunci când experții au ținut cont de orientările politice diferite ale subiecților: nu există o diferență în comportament.
Toți au vorbit mai mult despre faptele bune comise decât de cele rele, în timp ce în cazul faptelor despre care au auzit predomină cele imorale față de cele morale.
Diferențele sunt la nivel de intensitate a emoției, spun cercetătorii. De exemplu, persoanele religioase percep mai intens sentimentele de vină, dezgust și jenă atunci când au făcut o faptă imorală.
În același timp, aceste persoane sunt mai mândre și mai mulțumite de faptele lor atunci când fac ceva moral comparativ cu persoanele care nu sunt religioase.
Este primul studiu care analizează fapte și situații etice reale, nu ipotetice.
La cercetare au participat experți de la Universitatea Illinois din Chicago, Universitatea Cologne din Germania și Universitatea Tilburg din Olanda.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.
Sursa: Live Science
Roxana RUSCIOR