La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc luni, 25 mai, vernisajul expoziției „Sunetul vieții”, semnată de tânărul grafician Nicolae Titus Ungureanu, elev al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, secția de arhitectură. Tânărul sensibil care emană multă bucurie atunci când este întrebat de talentul lui, de aspirațiile lui în lumea artei, de ceea ce vrea să devină în viață a expus, în cea de-a treia expoziție personală, 19 lucrări de grafică și pictură, realizate în perioada 2014 – 2015, în timpul liber, la cercurile de pictură și de artă textilă din cadrul Palatului Copiilor Suceava. I-au fost alături la vernisaj familia, colegi de liceu, prieteni, dar și cele două profesoare, Cristina Hreamătă Macoveiciuc, coordonatoarea Cercului de artă textilă, și Petronela Rusu, coordonatoarea Cercului de pictură din cadrul Palatului Copiilor Suceava, unde Nicu își petrece o mare parte din timpul liber.
Petronela Rusu:„Optimist, meditativ, un tânăr care exprimă prin pictură și grafică ceea ce simte”
Tânărul grafician ne-a spus că și-a denumit expoziția „Sunetul vieții” inspirat de numele a două dintre lucrările sale, intitulate „Sunet” și „Viață”, dar și pentru că în toate lucrările din expoziție „apar ființe, oameni, animale, deci viață”. Cele 15 lucrări de grafică (două lucrări de grafică pe scoarță de copac) și patru de pictură au fost admirate de un public numeros, care a dorit să-l felicite și să-l încurajeze pe tânărul artist să își urmeze visul.
Profesoara Petronela (Petra) Rusu ne-a spus că tânărul grafician Nicu Ungureanu este „ca o rază de soare”, „optimist, meditativ, un tânăr care exprimă prin pictură și grafică ceea ce simte, ce citește, cultura pe care o are, dar și multă fantezie”. Cristina Hreamătă Macoveiciuc a completat că în lucrările lui Nicu „se reflectă sufletul lui frumos, frământările, ideile care răzbat prin linii, prin culoare. Fiecare lucrare are o poveste”.
Emoționat dar în același timp sigur pe mesajul pe care a dorit să-l transmită prin operele sale, Nicu a recunoscut că este o fire meditativă, „sufletul meu se regăsește în sufletul personajelor cărora le dau viață. Iubesc muzica, natura, cărțile, de unde mă inspir pentru lucrările pe care le realizez”.
„Văd în lucrările lui Nicu o evoluție”
O scurtă prezentare în fața publicului despre artist și lucrările din expoziție a fost făcută de profesoara Petra Rusu: „Văd în lucrările lui Nicu o evoluție. El folosește culoarea nu ca mijloc de exprimare, ci folosește culoarea ca accent. El scoate în evidență sensul prin formă, prin linii. Ochii sunt foarte bine conturați la personajele pe care le realizează Nicu, ochii fiind oglinda sufletului, după cum a spus chiar el. Eu pot să spun că dintre artiștii tineri care se remarcă în ultima perioadă, Nicu este cel mai grozav. A acumulat multă experiență. Se vede că a evoluat. Se vede asta din linia creionului. A demonstrat că poate să lucreze pe orice suport: hârtie, pânză, scoarță de copac”.
Nicu Ungureanu a explicat că scoarța de copac, „cu denivelările și contorsionările ei”, l-a inspirat, și de aceea a ales, la îndemnul Cristinei Hreamătă Macoveiciuc, să facă grafică pe scoarță, ceva inovativ. Anul trecut, Nicu a beneficiat de o tabără de creație organizată de Palatul Copiilor. La fel se va întâmpla și în acest an. „Pentru un așa copil, care se luptă să facă lucruri din ce în ce mai frumoase, merită să facem orice. Pentru că, la urma urmei, satisfacția noastră ca dascăli este de a vedea că elevii noștri sunt împliniți în ceea ce fac, că sunt realizați și își urmează visul”, a completat Petra Rusu.
Prof. Raluca Schipor:„Pentru că este foarte serios, realizează studii realiste, eu cred că va avea un traseu frumos în artă”
La vernisajul expoziției „Sunetul vieții” a fost prezentă luni și profesoara Raluca Schipor, diriginta lui Nicu Ungureanu, care cu ceva timp în urmă ne-a spus că „Nicu a evoluat foarte frumos. Este un elev model, are note bune. Este din ce în ce mai serios, pasionat în principal de grafică și desen. Pentru că este foarte serios, realizează studii realiste, eu cred că va avea un traseu frumos în artă”.
Nicu și-a dat seama că îi place mult desenul, în special grafica, la 10 ani și a început să lucreze. La Școala Gimnazială Nr. 1, unde a absolvit clasa a VIII-a, pașii spre desen i-au fost îndrumați de profesorul Bogdan Luparu. Talentul este cel care îl definește pe Nicu și îl face un adolescent fericit. Lucrările expuse de Nicu în Galeria de Artă a Bibliotecii „I.G. Sbiera” (etajul I) mai pot fi văzute până joi, 28 mai.