Micul dejun constând în șuncă grasă și ouă prăjite ar putea fi cea mai sănătoasă cale de a începe o nouă zi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universității Alabama din Birmingham (SUA), publicat, marți, în revista International Journal of Obesity, informează dailymail.co.uk.
Prima masă a zilei pare să programeze metabolismul pentru restul zilei, au relevat cercetătorii americani de la Universitatea Alabama din Birmingham (UAB).
În opinia lor, dictonul „Să mănânci de dimineață ca un rege, la prânz ca un prinț, iar seara ca un sărac” reprezintă un sfat cât se poate de util în prevenirea declanșării sindromului metabolic. Acesta este caracterizat prin obezitate, rezistență la insulină și alți factori de risc cardiovascular.
Studiul a examinat felul în care diverse tipuri de alimente influențează declanșarea sindromului metabolic, în funcție de momentul zilei în care sunt consumate.
Cercetătorii americani de la UAB au descoperit astfel că șoarecii hrăniți în laborator cu alimente cu un conținut mare de grăsimi la micul-dejun aveau profiluri metabolice sănătoase.
În schimb, șoarecii care au primit dimineața o dietă bogată în carbohidrați și au consumat hrană bogată în grăsimi la sfârșitul zilei au prezentat obezitate, intoleranță la glucoză și alte semne ale sindromului metabolic.
Cercetătorii americani consideră că preparatele bogate în grăsimi, consumate dimineața, par să declanșeze de o manieră foarte eficientă metabolismul lipidelor și influențează totodată capacitatea organismului de a reacționa față de celelalte tipuri de alimente consumate mai târziu în cursul zilei.
„Oamenii au o dietă mixtă, iar studiul nostru, care a fost repetat de patru ori pe animale, pare să demonstreze că, dacă vrei să reacționezi eficient la diversele tipuri de alimente pe care le mănânci în timpul zilei, atunci o masă bogată în grăsimi servită de dimineață este cea mai bună soluție”, a declarat Molly Bray, principalul autor al studiului.