Contractare

Sumele pe care le-au negociat furnizorii de servicii medicale cu CAS Suceava pentru 2014



Bugetul alocat permite asigurarea finanțării spitalelor până în luna octombrie inclusiv, lunile noiembrie și decembrie urmând a fi acoperite ulterior prin suplimentări
Bugetul alocat permite asigurarea finanțării spitalelor până în luna octombrie inclusiv, lunile noiembrie și decembrie urmând a fi acoperite ulterior prin suplimentări

Bugetul alocat în acest an pentru Sănătatea suceveană este cu 6,37% mai mare decât cel de anul trecut. Așa se arată într-un comunicat transmis ieri de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava și semnat de președintele director general al instituției, Adela Băișanu, în care se precizează că, în 2014, pentru servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale fondurile repartizate sunt de 327.700.900 lei.
Pe tipuri de furnizori, bugetul pentru anul în curs se prezintă astfel: medicamente cu și fără contribuție personală – 92.535.000 de lei; medicamente și materiale sanitare utilizate în programele naționale de sănătate – 32.406.000 de lei; dispozitive medicale – 3.481.000 de lei; medicii de familie – 35.083.000 de lei; medicii de specialitate – 16.771.000 de lei; medicii dentiști – 1.270.000 de lei; asistență medicală paraclinică – 6.474.000 de lei; asistență medicală de recuperare – 2.008.000 de lei; spitale – 135.635.000 de lei; îngrijiri medicale la domiciliu – 239.000 de lei; prestații medicale acordate într-un stat membru UE – 1.798.900 de lei.
Potrivit comunicatului transmis de CAS, bugetul alocat în acest an spitalelor din județ înregistrează o creștere cu 2,28 milioane lei față de cel alocat inițial anul trecut. Astfel, pentru 2014 au fost contractate cu spitalele din județ un număr de 78.278 cazuri de spitalizare continuă (DRG), 3.636 cazuri pentru cronici și 63.500 zile de spitalizare psihiatrie cronici (de lungă durată) și servicii de spitalizare de zi.
„Bugetul alocat permite asigurarea finanțării spitalelor până în luna octombrie inclusiv, lunile noiembrie și decembrie urmând a fi acoperite prin suplimentările sau rectificările ulterioare. Toate spitalele din județ au înregistrat în acest an o creștere de buget, comparativ cu anul precedent”, se arată în documentul semnat de Adela Băișanu.
Mai mulți bani pentru bolnavii cu diabet sau cancer
Adela Băișanu a subliniat că pe parcursul derulării procesului de contractare au avut loc ședințele celor patru comisii mixte, la care au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Suceava, ai Colegiului Județean al Medicilor, ai Consiliului Județean Suceava, ai Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Suceava, ai Patronatului Județean al Medicilor de Familie, ai Patronatului medicilor de specialitate din specialitățile clinice, ai Organizației sindicale a medicilor de specialitate și ai Patronatului furnizorilor de servicii medicale paraclinice. De asemenea, au avut loc negocieri cu reprezentanții spitalelor din județ în vederea stabilirii sumelor de contract pentru anul 2014 (pentru spitalizare continuă, de zi și cronici).
Șeful CAS Suceava a adăugat că, pentru programele naționale de sănătate, bugetul alocat în acest an, în valoare de 32.406.000 lei, este cu 15,8 % mai mare decât cel alocat inițial anul trecut. Astfel, pentru programul de oncologie fondurile repartizate în 2014 sunt de 11.471.000 lei, cu 18,5% mai mari față de cele repartizate inițial în 2013, în valoare de 9.678.000 lei. Pe de altă parte, bugetul alocat pentru derularea programului național de diabet pentru anul în curs este de 17.807.000 lei, cu 17% mai mare decât cel alocat inițial anul trecut, creșteri de buget fiind înregistrate și pentru programele naționale de ortopedie, posttransplant, boli rare și hemofilie.
712 contracte de prestări servicii, încheiate de CAS Suceava de la 1 iulie
De menționat că, în conformitate cu legislația în vigoare, CAS Suceava a încheiat pentru lunile ianuarie – iunie 2014 acte adiționale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale cu furnizorii care se aflau în contract cu această instituție în 2013.
Luna trecută, CAS Suceava a desfășurat procesul de contractare a serviciilor medico-farmaceutice pe toate domeniile de asistență medicală, pentru anul 2014. Astfel, la începutul lunii iunie au fost afișate la sediul CAS și au fost publicate pe site-ul CAS Suceava actele necesare încheierii contractelor. Până pe data de 13 iunie, angajații instituției au preluat cererile și documentele depuse de furnizorii de servicii medico-farmaceutice în vederea încheierii contractelor pe anul 2014, pentru fiecare segment de servicii medicale. La nivelul serviciilor de contractare ale CAS Suceava s-au verificat documentele depuse de furnizori în vederea încheierii contractelor, fiind respinse inițial un număr total de 21 dosare. Ulterior, comisia de soluționare a contestațiilor a analizat documentația depusă de furnizorii care au contestat respingerea dosarelor și a decis admiterea a 12 contestații, ca urmare a înlăturării cauzelor care au dus la respingerea inițială a dosarelor depuse. În final, au fost respinse doar nouă dosare.
Astfel, pe categorii de furnizori, numărul contractelor încheiate cu CAS Suceava începând cu 1 iulie 2014 se prezintă astfel: asistența medicală primară – 286; asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice – 100; asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități paraclinice – 28; asistența medicală spitalicească – 10; asistența medicală de recuperare – 15; farmacii – 149; acordarea dispozitivelor medicale – 68; îngrijiri la domiciliu – 8; medicina dentară – 48.



Recomandări

Șeful Poliției Locale Suceava, implicat în ”războiul” asociațiilor pentru câini, cu mașina de serviciu

Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, la Berchișești, sâmbătă seara, împreună cu Gabriel Petrovici (SuceavaFail)
Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, la Berchișești, sâmbătă seara, împreună cu Gabriel Petrovici (SuceavaFail)