Suferi de sindromul de epuizare profesională? Iată trei cauze mai puțin cunoscute



Multe treburi de făcut – și toate urgente -, probleme cu colegii, ore suplimentare neplătite – toate acestea ne fac adesea să simțim că slujba ne copleșește și ne epuizează. Dar există și factori care nu țin strict de condițiile de lucru și totuși au un impact foarte mare asupra felului în care ne simțim la slujbă.
Nu numai problemele legate strict de slujbă ne epuizează, arată autorii unui studiu publicat recent în „Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology”.
Iată alte 3 cauze care ne pot face să experimentăm la serviciu starea cronică denumită „burnout” – sau sindromul de epuizare profesională.
Nu avem parte de suficient sprijin acasă
A avea un partener de viață înțelegător și pe care să te poți baza e la fel de important ca și a avea un șef înțelegător, când e vorba de prevenirea sindromului de epuizare profesională, arată un studiu realizat în Canada.
Decă simțiți că partenerul nu este interesat de ceea ce vi se întâmplă la serviciu, angajați o discuție în care să-i explicați cât de important este să vă asculte atunci când vorbiți despre problemele de la slujbă, recomandă specialiștii.
Nu socializați destul
Nu e vorba despre Facebook, ci despre existența unei rețele de oameni apropiați, cu care să puteți sta de vorbă despre probleme vieții de zi cu zi. Persoanele care au, în afara serviciului, o rețea de prieteni care îi sprijină emoțional au mai puține probleme de sănătate psihică asociate cu sindromul burnout, arată același studiu canadian.
Faceți-vă timp să vă întâlniți cu prietenii, „la un pahar” sau la o cafea, după orele de serviciu, chiar dacă nu prea aveți chef după o zi lungă de muncă.
Dacă majoritatea prietenilor pe care îi aveți sunt, de fapt, colegi de serviciu, gândiți-vă să vă alăturați și unui alt grup, cu care să împărtășiți o altă preocupare comună (cititul, drumețiile), fără legătură cu serviciul.
Nu luați pauză de prânz
Sau, în orice caz, nu luați o pauză să vă ridicați de la birou.
Un alt studiu realizat la University of Toronto a arătat că obiceiul de a sări peste pauza de prânz vă poate face să fiți mai puțin motivați și mai puțin productivi, deoarece astfel vă consumați energia până la prânz și nu aveți timp să vă reîncărcați bateriile. Prin urmare, a lua prânzul așezat la birou, preocupat tot de treburile de serviciu, nu este o idee bună.
Importanța pauzelor în creșterea productivității nu ar trebui subestimată: un studiu recent, realizat de Draugiem Group, a arătat că ritmul optim ar fi: 17 minute pauză după fiecare 52 minute de muncă – acest ritm era corelat cu cea mai bună productivitate.
Sursa: Fox News



Recomandări