Sucurile asigură organismului un necesar energetic substanțial – de exemplu, 500 ml suc de morcovi conțin circa 700 de calorii.
Bine suportate de organism, sucurile naturale conțin principii nutritive care sunt mai ușor asimilabile datorită îndepărtării celulozei din legumele și fructele folosite ca materie primă. Adepții stilului de viată naturist insistă asupra folosirii alimentelor neprelucrate termic.
Întrucât favorizează funcția tractului intestinal și asigură o diureză crescută, sucurile naturale de fructe și legume sunt ideale, atât ca aliment propriu-zis, cât mai ales în dietele bolnavilor.
În continuare, vă prezentăm, principalele sucuri cu utilizare terapeutică, cât și afecțiunile în tratamentul cărora sunt eficiente:Sucul de afine: colite, diaree, dezinterie, colibaciloză; Sucul de căpșuni: boli reumatice, tulburări de creștere (la copii); Sucul de cireșe: boli reumatice, ateroscleroză, gută, obezitate, fragilitate vasculară; Sucul de dude: constipație, afte, stomatite; Sucul de lămâie: oboseală, convalescență, perioada de creștere la copii; Sucul de grepfrut: oboseală, anorexie, insuficiență hepatică, fragilitate vasculară; Sucul de mere: boli reumatice, gută, constipație, astenie, ateroscleroză (profilactic); Sucul de portocale: ateroscleroză, febră, convalescență, perioada de creștere la copii; Sucul de prune: oboseală, boli reumatice, ateroscleroză, constipație; Sucul de struguri: boli reumatice, gută, litiază biliară și urinară, obezitate (în acest ultim caz, în exclusivitate, 1-2 zile pe săptămână, câte 1 litru pe zi); Sucul de cartofi: ulcer gastric și duodenal, diabet zaharat (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de lămâie); Sucul de castraveți: boli reumatice, gută (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau struguri); Sucul de ceapă :diabet zaharat, boli reumatice, prostatită, edeme (simplu sau amestecat cu suc de morcovi sau telină); Sucul de coacăz negru: vitaminizant, impotență, astenie sexuală, deranjamente stomacale. Sucul de lucernă: vitaminizant și mineralizant de excepție, antioxidant puternic, combinarea sa cu suc de orz verde îi amplifică efectele curative. Sucul de morcovi: ulcer, colită, diaree, constipație, boli hepato-biliare, intoxicații, boli de piele, îmbătrânire precoce, cancer pulmonar (profilactic), simplu sau amestecat cu suc de țelină, de pătlăgele roșii, de pătrunjel și puțină zeamă de lămâie; Sucul de mure: vitaminizant, mineralizant, vitalizant, mărirea virilității la bărbați, combaterea sterilității la femei. Sucul de napi: litiază urinară, gută, bronșită, tuse, obezitate, furunculoză; Sucul de orz verde: vitaminizant, mineralizant de excepție, antioxidant ( factorul – SOD ) puternic. Sucul de păpădie: litiază urinară și biliară, insuficiență hepatică, boli reumatice, gută, obezitate, ateroscleroză (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de pătrunjel); Sucul de praz: litiază urinară, insuficiență renală, boli reumatice, gută, obezitate, ateroscleroză, (amestecat cu suc de țelină sau de pătrunjel); Sucul de pătlăgele roșii: anorexie, astenie, intoxicații cronice, oboseală, ateroscleroză, boli reumatice, litiază biliară si urinară, gută (simplu sau amestecat cu pătrunjel); Sucul de ridiche (neagră sau roșie): litiază urinară si biliară, boli reumatice, anorexie (se consumă simplu); Sucul de salată: insomnie, nevroze, palpitații, excitație sexuală (simplu sau amestecat cu suc de țelină, de pătrunjel, de pătlăgele roșii); Sucul de sfeclă roșie: anemie, tuberculoză, gută, demineralizare (simplu sau în amestec cu suc de țelină. de pătrunjel) Sucul de spanac: convalescență, oboseală (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de pătrunjel); Sucul de sparanghel: oboseală (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de pătrunjel); Sucul de țelină: oboseală, tuberculoză, boli reumatice, gută, litiază urinară, boli de plămâni, impotență sexuală (simplu sau amestecat cu suc de pătlăgele roșii sau spanac); Sucul de varză crudă: gastrite, ulcer, bronșite, oboseală (simplu sau amestecat cu suc de cartofi, de morcovi sau pătrunjel). Înainte de consumarea sucului și 3 ore după, nu sa va mânca nimic. Sucul de zmeură: vitaminizant, mineralizant, tonic general, tonic uterin. Sucurile se consumă numai în primele 2 ore după preparare, cât mai încet posibil, de-a lungul a o oră.
Atenție: Metodele de tratament naturiste prezentate, trebuie aplicate întotdeauna doar la recomandarea și sub supravegherea unui terapeut specialist!
Psih. Mihai MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut – terapii alternative
tel: 0753937223
e-mail: training.reality@gmail.com