Atunci când vorbim despre băuturi răcoritoare, gândul nostru zboară imediat la sucurile carbogazoase, devenite celebre în întreaga lume – Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7UP – și la cele de același tip produse la nivel local. Dar ce anume conțin aceste băuturi și care este valoarea lor nutritivă? Iată câteva lucruri care vă pot lămuri.
În primul rând, cele mai multe dintre băuturile răcoritoare conțin zahăr rafinat din trestie și sirop de porumb, în afară de apă și apă carbogazificată – acest din urmă ingredient conferind sucurilor acidul care le caracterizează. În afară de acestea, care sunt oarecum ingrediente de bază, fiecare producător adaugă și alte substanțe, alese în funcție de proprietățile produsului final.
Sucurile de tip cola acoperă cel mai mare segment din industria băuturilor răcoritoare. Ingredientul de bază al acestor sucuri este fructul arborelui de cola – originar de pe continentul african – care face parte din aceeași familie ca și arborele de cacao. Dacă v-ați întrebat cumva de ce băuturile de tip cola au proprietatea de a calma durerile de stomac, explicația este aceea că fructul arborelui de cola conține alcaloizi sub formă de cafeină și teobromină. Aceste substanțe stimulează sucurile digestive, în timp ce carbonatarea accelerează digestia. Prin urmare, cele două acțiuni au drept rezultat calmarea durerilor de stomac.
Ce conțin băuturile răcoritoare?
Foarte mulți dintre producătorii de băuturi răcoritoare au înlocuit zahărul cu sirop de porumb bogat în fructoză. Acesta este mai dulce decât zahărul, deci este nevoie de o cantitate mai mică pentru prepararea sucurilor, și prezintă avantajul economic de a fi un ingredient mult mai ieftin. Unele sucuri conțin diverși acizi, ca, de exemplu, acidul fosforic, pentru un plus de acid, în timp ce băuturile răcoritoare care au aromă de citrice conțin acid citric pentru un gust și mai puternic. Apa carbogazificată adăugată în sucuri conferă o oarecare aciditate băuturii, în timp ce cafeina este folosită în prepararea sucurilor pentru a le da acestora un gust mai amărui. În plus, nu trebuie să uităm de coloranții specifici, pe care fiecare tip de suc îi include în compoziție.
Alt ingredient esențial pentru băuturile răcoritoare îl reprezintă conservanții. Dintre aceștia menționăm benzoatul de sodiu – care inhibă acțiunea bacteriilor, a mucegaiului și a fermenților, citratul de sodiu – care limitează acțiunea acizilor și menține scăzut nivelul pH-ului, sorbatul de potasiu – care neutralizează diverși fermenți și acidul ascorbic (adică vitamina C), care acționează ca un antioxidant.
Valoarea nutritivă
Din acest punct de vedere, veștile nu sunt foarte bune. Băuturile răcoritoare comercializate în prezent sunt departe de a fi o combinație inofensivă de zahăr, arome, apă carbogazificată și puțină cafeină. Combinația de coloranți, aditivi și conservanți folosită la prepararea băuturilor poate avea un gust și o aciditate plăcute, însă valoarea sa nutritivă este foarte mică, tinzând chiar spre zero. Orice tip de suc conține coloranți, conservanți, emulsificatori și arome artificiale, dar nici unul nu conține proteine, vitamine, minerale, fibre sau alte substanțe nutritive de care organismul are nevoie.
Băuturile carbogazoase, periculoase pentru sănătate
În afară de faptul că sucurile nu aduc beneficii din punct de vedere al alimentației, experții în nutriție avertizează că, în general, consumul exagerat de astfel de băuturi răcoritoare este asociat cu o serie de probleme legate de sănătate, printre care se numără riscul apariției diabetului și obezității, scăderea densității osoase și palpitațiile cardiace. Nutriționiștii avertizează că băuturile răcoritoare furnizează, pe lângă o mulțime de aditivi alimentari periculoși, calorii fără sens – o sticlă de 0,5 litri are un aport caloric de circa 200 kcal, care nu aduc nimic bun organismului. Totodată, sucurile promovează apariția celulitei și a afecțiunilor gastrice, „fură” calciul, provoacă obezitate, diabet, deshidratare și creează dependență, fiind totodată factori care promovează apariția unor boli grave, inclusiv a cancerului.