SUCURILE DE FRUCTE



Suc de lămâie
Ca și portocala, grepfruitul, morcovul, mărul și strugurele, sucul de lămâie beneficiază de o reputație bine stabilită. Sucul de lămâie se consumă în caz de ulcer gastric, iar proprietățile lui depurative sanguine îl recomandă consumului zilnic, pur sau amestecat cu alte sucuri.
Suc de fragi
Este vorba, în cazul acesta, de un suc remineralizant, antireumatismal și antigutos prin acțiunea eliminatorie a acidului uric. Este folosit deopotrivă în aterioscleroză, autointoxicație, litiaze urinare. Posedă, pe lîngă acestea, proprietăți bactericide vădite mai ales împotriva bacilului tifoidei, care tocmai se face prezent la noi în țară.
Suc de zmeură
Băutura catalogată printre cele mai plăcute, indicată pură sau diluată cu apă, în reumatisme, gută, dermatoze și în stări febrile. Amestecul de suc de zmeură și de suc de coacăze, foarte răcoritor, diluat cu apă, constituie o băutură recomandată în febrele eruptive, în afecțiunile febrile în genere, în inflamațiile urinare.
Suc de coacăze roșii
Suc aperitiv și digestiv, diuretic și depurativ. Acțiunea lui se manifestă asupra circulației sîngelui (stări pletorice), asupra ficatului (insuficiență și congestie hepatică), asupra inflamațiilor tubului digestiv și ale cailor urinare, asupra reumatismelor și gutei. Diluat cu apă este o excelentă băutură pentru cei cu stări febrile.
Suc de mandarine
Este revitalizant și, prin conținutul sau în brom, se bucură de proprietăți sedative.
Suc de dude
Diluat de apă este un răcoritor și un laxativ. Se poate folosi în gargară contra anghinelor, aftelor și stomatitelor.
Suc de afine
Este indicat în mod special în tratamentul infecțiilor intestinale: enterite, colite, diarei, dizenterii amibiene sau altele, putrefacții intestinale, colibaciloza. Are o acțiune selectivă asupra unui anumit număr de agenți patogeni intestinali ca bacilul lui Eberth (tifoida), colibacili. Este, de altfel, un dizolvant al acidului uric. În sfârșit, stimulează vederea nocturnă.
Suc de portocale
Băutură preferată de cei mai mulți pentru proprietățile sale răcoritoare și tonice. Este, de asemenea, un fluidifiant sanguin și un protector vascular. Pentru un efect mai puternic, se va folosi și coaja.
Suc de grepfruit
Aperitiv, digestiv, depurativ, grepfruitul este deopotrivă un stimulent hepatic și un excelent drenor al veziculei biliare.
Suc de piersici
Diuretic și laxativ ușor, sucul de piersică va fi deopotrivă folositor dispepticilor. Sînt preferabile de consumat fructele ca atare, bine coapte.
Suc de pere
Depurativ, diuretic, eliminator al acidului uric, sucul de pere este, de asemenea, remineralizant, indicat în anemii, surmenaj, tuberculoză. Astringent, lecuiește durerile.
Suc de mere
Sucul de mere se bucură, pe bună dreptate, de un foarte bun renume. Tonic muscular și al sistemului nervos, diuretic și antireumatismal, antigutos, antiseptic intestinal, depurativ este indicat într-o sumedenie de afecțiuni. Constipații îl pot folosi în cantități mari.
Sucul poate fi, ca și sucul de morcovi, amestecat cu multe alte sucuri, pentru a le oferi savoarea lui.
Suc de prune
Stimulent nervos, energetic, sucul de prune este, de asemenea, diuretic, laxativ și dezintoxicant. Se recomandă reumaticilor, aterioscleroticilor și astenicilor în general.
Suc de struguri
Grație calităților sale, a fost supranumit lapte vegetal. Valoarea lui calorică este importantă: peste 900 de calorii la 1 kg. Constituie un stimulent, un remineralizant, un puternic factor de dezintoxicare, indicat în cazul pletorelor, al artritismului, al reumatismului, al gutei, al litiazelor, al excesului de uree sanguină, al tulburărilor de hipertensiune, al enteritei și al congestiei hepatice.
O cură de 1.000-1.200 g de suc de struguri timp de cîteva zile va folosi obezilor și surmenaților.
După gradul de intoxicare, cura va putea să se extindă la 15 zile-trei săptămîni, cu o medie de 1.200-1.400 g .
Acest articol a fost preluat din revista Leacuri și Terapii