Sucuri
Sucurile de fructe și legume avînd valoare energetică redusă, pot înlocui alimentele concentrate si hipercalorice, reducînd astfel substanțial nivelul energetic al rației alimentare, fără a diminua volumul mesei. Dacă 100 gr de pîine oferă 230-250 calorii, aceeași cantitate de pepeni galbeni sau roșii dau 30-40 calorii. Dacă 100 gr smîntînã dau 200-300 calorii, aceeași cantitate de mere, pere sau prune, furnizează 71-80 calorii.
În continuare sînt prezentate cîteva proprietăți ale sucurilor din legume:
Sucurile scad colesterolul din sînge și din bilã, prevenind concentrarea și precipitarea lui în colecist, sub formă de calculi. În același timp sucurile dezintegrează acidul uric, prevenind pe această cale formarea calculilor renali, pe bază de urați.
În bolile renale, care evoluează cu creșterea retenției de apă, ca și în acelea cu retenție de substanțe azotate în sînge (uree și acid uric), aceleași sucuri prin acțiunea lor diuretică împiedică acest inconvenient.
Tot prin efectul diuretic al sucurilor de fructe și legume se influențează favorabil și evoluția insuficienței cardiace; totodată vitaminele și zaharurile naturale conținute de fructe și unele zarzavaturi tonifică mușchiul inimii, crescîndu-i astfel puterea de contracție.
Sucul de struguri poate acoperi 90-95% din necesitățile de vitamina C ale organsimului.
Sucul de roșii este bogat în acid ascorbic, vitamina C, apoi în caroten, fier, potasiu. Acest suc stimulează secrețiile digestive, motiv pentru care luat înainte de masă este aperitiv, ca și sucul de țelină. Sucul de roșii reprezintă o băutură reconfortantă, cu indicații speciale în anemii si convalescență.
Sucul de varză albă reprezintă la rîndul său un bogat rezervor de vitamina C, de derivați sulfuroși cu marcată activitate antimicrobianã, ca și de săruri. Conține un principiu activ cu acțiune antitiroidiană, ca și un factor cicatrizant în ceea ce privește ulcerele gastroduodenale, factor indentificat de cercetători americani încã din 1956 si denumit de către aceștia vitamina U.
Sucul de morcovi impresionează prin cantitățile mari de caroten, motiv pentru care se bucură de mare trecere în toate bolile tributare lipsei sau insuficienței de vitamina A din organism.
Sucul de ridichi negre dă rezultate excelente în colecistitele și anginocolitele cronice, mai ale însoțite de constipație, exercitînd efecte benefice asupra peristaltismului intestinal, ca și asupra musculaturii netede a canaliculelor biliare, ușurînd în felul acesta secretarea bilei.
În paginile următoare puteți citi două articole excelente despre sucurile din fructe și legume.
Sucul de ardei gras conține o mare cantitate de siliciu necesar unghiilor, părului și glandelor sebacee. Ajută la curățarea pielii de petele închise la culoare. Este bun în colici intestinale, crampe, meteorism. Sucul este mai eficient dacă este combinat cu suc de morcov și de spanac, în proporție de 1: 2: 2. Se bea cu înghițituri mici, cu 30d de minute înainte e mesele principale.
Sucul de cartofi conține hidrati de carbon, protide, lipide, săruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Este hrănitor, diuretic, energizant, cicatrizant, antispasmodic, antiulceros. Este indicat în gastrite, ulcere gastrice și duodenale, diabet, litiază biliară, constipație. Se bea cîte 1/2 pahar de 3-4 ori pe zi, timp de o lună în diabet sau ulcere gastroduodenale. În caz de litiază biliară, obezitate, constipație sau hemoroizi, se bea cîte 1/2 pahar de 1-2 ori pe zi. Dacă nu poate fi suportat simplu, se poate amesteca cu miere, suc de morcovi, cu cîteva picături de suc de lămîie sau de cătină.
Sucul de castraveți conține vitamine (A, B, C), oxid de calciu, magneziu, sulf. Este răcoritor, depurativ, diuretic. Se recomandă în stări subfebrile, intoxicații, în reumatism sau gută. Fiind cam fad se folosește cu suc de țelină, de măr sau de morcov. Se folosește cu succes în cosmetică pentru tratarea ridurilor.
