Sucul de sfeclă roșie consumat zilnic poate combate hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista medicală Hypertension, preluat de bbc.co.uk.
Cercetătorii au descoperit că persoanele hipertensive care consumă zilnic o cantitate de 500 de mililitri de suc de sfeclă roșie beneficiază de o scădere importantă a tensiunii arteriale.
Ingredientul cheie pare a fi nitritul, care se găsește și în legumele verzi, precum spanacul și salata verde, care reacționează cu bacteriile din gură. În urma acestei reacții au loc modificări chimice care au ca rezultat dilatarea vaselor de sânge și, implicit, creșterea fluxului sangvin.
Cercetătorii de la spitalul St Bartholomew din Londra, autorii studiului, au recrutat mai mulți voluntari sănătoși. O parte dintre aceștia au fost rugați să bea o jumătate de litru de apă, ceilalți au fost rugați să bea câte o jumătate de litru de suc de sfeclă roșie.
La o oră după experiment, participanții la studiu care au consumat suc de sfeclă roșie au manifestat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. La 2 ore și jumătate de la experiment, presiunea sistolică a subiecților care au consumat suc de sfeclă era cu 10 mm Hg mai scăzută decât cea a participanților care au băut apă. La trei ore de la experiment, presiunea diastolică a subiecților care au consumat suc era cu 8 mm Hg mai scăzută. La 24 de ore de la experiment, presiunea sistolică a celor care au băut suc era încă mai redusă față de cea a participanților care au băut apă, cu 4 mm Hg, în timp ce la cea diastolică nu s-au înregistrat diferențe.
Anterior, s-a crezut că efectul protector asupra sistemului cardiovascular al vegetalelor bogate în nitrit se datorează conținutului bogat de vitamine antioxidante sau de minerale de tipul potasiului.
Peste 25% din populația adultă mondială suferă de hipertensiune arterială, specialiștii estimând că cifra va crește la 29% până în 2025. Hipertensiunea este cauza a 50% dintre maladiile coronariene și a 75% dintre cazurile de infarct.
Numai în Marea Britanie, boala coronariană cardiacă ucide anual 110.000 de persoane.
Rezistența opusă de pereții arteriali față de forța de împingere și elasticitatea arterelor face ca sângele să se găsească sub o anumită presiune, numita tensiune arterială.
Sucul de sfeclă roșie poate combate hipertensiunea arterială
