Oamenii de știință canadieni au decretat că osteoporoza poate fi prevenită prin consumul zilnic a două pahare de suc natural de roșii, acesta având proprietatea de a întări oasele.
Se pare că ingredientul care conferă aceste caracteristici sucului de roșii este licopenul, antioxidantul despre care s-a confirmat deja că reduce riscul apariției cancerului de prostată și că previne și combate bolile cardiace.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Toronto a realizat un experiment pe un eșantion de 60 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, aflate la menopauză, care au eliminat din alimentație toate produsele pe bază de tomate, timp de o lună. S-a constatat că această acțiune a crescut în mod semnificativ nivelul unei substanțe chimice pe care organismul o eliberează în sânge în momentul în care sănătatea oaselor este afectată.
După această etapă, aceleași femei au primit zilnic, timp de patru luni, doze standard de suc de roșii conținând 15 mg de licopen, doze ce conțineau 35 mg de licopen, capsule cu licopen sau „tablete oarbe”.
După acest tratament, s-a constatat că nivelul substanței chimice a scăzut în mod drastic în cazul femeilor care au primit suplimente de licopen, în schimb, la doamnele care au luat tabletele oarbe nu s-a raportat nici o modificare a cantității de substanță chimică asociată cu fragilizarea oaselor.
Cercetătorii au explicat că două pahare de suc de roșii, care conțin 15 mg de licopen, sunt suficiente pentru a întări oasele fragile și au precizat că, din punct de vedere al cantității de licopen pe care o conține, sucul de roșii care se comercializează în supermarketuri este la fel de bun ca și cel preparat în casă.