O dietă echilibrată bazată pe fructe și legume este esențială pentru menținerea sănătății, mai ales la copii. Sucul de morcovi, în mod special, pare să aibă proprietăți terapeutice miraculoase.
Consumul de suc și nectar de morcov este una dintre cele mai simple modalități de a oferi organismului cantitățile optime de vitamine și minerale. Potrivit unor studii realizate de medicii nutriționiști polonezi, morcovii au particularități unice în compoziția lor, sunt ușor de digerat, și bogați în vitaminele A, B, și C. Vitamina A este asimilată de organism din betacaroten, un compus al morcovului care este fundamental pentru piele și pentru vedere. Un atribut foarte important, mai ales pentru femei, este acela că betacarotenul este un foarte bun agent antioxidant împotriva radicalilor liberi care grăbesc îmbătrânirea. S-a descoperit chiar și faptul că un consum constant de suc de morcovi previne cancerul pulmonar și are un efect protector recunoscut mai ales în cazul fumătorilor. Medicii pediatrii, la rândul lor, vorbesc despre morcovi ca fiind „pâinea pediatrului”, datorită efectului benefic în tratarea diareei acute la sugari.
De asemenea, datorită conținutului de fibre, consumul de morcovi reduce creșterea colesterolului și, implicit, ține în frâu problemele cardiace și accidentele vasculare. Prin urmare, specialiștii recomandă ca morcovii sau sucul de morcovi să nu lipsească din alimentația zilnică, însă în cantități moderate, cam 50 – 60 de mililitri pe zi. Nu este indicat nici consumul excesiv de morcovi, deoarece din cauza betacarotenului pot să apară colorații roșiatice ale fetei.
Un articol preluat din ziarul Averea