Un pahar de suc de afine pe zi previne pierderile de memorie, stimulând capacitatea de rememorare a creierului, potrivit unui studiu american, ale cărui concluzii au fost publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, informează dailymail.co.uk.
Potrivit experților americani, sucul de afine are efecte benefice asupra capacității de rememorare, chiar și în cazul persoanelor a căror memorie a început să prezinte sincope.
Voluntarii pensionari care au participat la acest studiu și-au îmbunătățit cu 40% scorurile obținute la diverse teste de memorie, după ce au consumat un pahar de suc de afine în fiecare zi, timp de 12 săptămâni.
Rezultatele acestui studiu sugerează faptul că aceste fructe, despre care experții afirmă că au capacitatea de a stimula puterea de concentrare și contribuie la prevenirea apariției unor afecțiuni cardiace și a cancerului, ar putea constitui o metodă eficientă pentru menținerea prospețimii minții.
Cercetătorii americani le-au cerut voluntarilor să participe la câteva teste de memorie și să consume câte un pahar de suc de afine în fiecare zi. După trei luni, memoria lor a fost din nou testată, iar scorurile obținute au fost, în medie, cu 40% mai bune decât rezultatele obținute la testul inițial.
Voluntarii au obținut rezultate cu 33% mai bune la parametrul „capacitate de memorare” și semnificativ mai mari în ceea ce privește rezultatele generale, comparativ cu rezultatele obținute de voluntarii din grupul de control, care au consumat suc de grepfrut în timpul perioadei de monitorizare.
Cercetătorii americani de la Universitatea din Cincinnati au atribuit această îmbunătățire a memoriei unor compuși prezenți în fructele de afine, denumiți antocianine. Responsabili și pentru culoarea închisă a fructelor de afine, acești compuși sunt eficienți și în prevenirea unor boli, precum maladiile cardiace, cancerul, maladia Alzheimer și diabetul.
În ceea ce privește memoria, antocianinele facilitează schimbul de influxuri nervoase între celulele cerebrale și protejează aceste celule ale creierului de procesele neurodegenerative.
În 2009, un studiu britanic a relevat faptul că flavonoizii din această clasă de pigmenți naturali din care fac parte și antocianinele, mențin prospețimea minții, prin stimularea circulației sângelui și oxigenului la nivelul creierului.
Alte fructe bogate în flavonoizi sunt căpșunile, zmeura și fructele arborelui de cacao.