Rugby

Sucevenii își doresc să ajungă din nou să lupte pentru promovare, într-un proiect pe următorii trei-patru ani



Rugbistii suceveni au prezentat noul proiect început în vară, au precizat necesitățile pentru noul an și își doresc să fie sprijiniți în continuare
Rugbistii suceveni au prezentat noul proiect început în vară, au precizat necesitățile pentru noul an și își doresc să fie sprijiniți în continuare

În această perioadă, echipa de rugby seniori a Clubului Sportiv Municipal Suceava se află în perioada de pregătire de iarnă, cea de dinaintea începerii returului. Ieri, la stadionul Areni, oficialii echipei, alături de oficialii clubului, jucători și sponsori au organizat o conferință de presă în care au prezentat noul proiect început în vară pentru următorii trei-patru ani, speranțele pentru noul an, dar și câteva nemulțumiri față de anumite aspecte din trecut și din prezent privind activitatea echipei.
Chiar dacă încă se mai gândesc cu un gând amar la promovarea din vară și la faptul că echipa nu a avut resursele necesare pentru a evolua din nou în primul eșalon, oficialii echipei sunt optimiști și au început un nou proiect prin care să formeze o echipă competitivă.
„Este păcat că nu s-a putut concretiza promovarea câștigată în vară, deoarece timpul a fost scurt, au fost și probleme financiare, dar acest lucru ne-a ambiționat. Am început un nou proiect, iar în următorii trei patru ani ne-am propus să formăm o echipă competitivă și să nu mai fim luați pe nepregătite la o nouă promovare. Avem un lot numeros de jucători, între care se află mulți promovați de la LPS Suceava și CSȘ Gura Humorului, iar pe această cale le mulțumesc antrenorilor care muncesc la formarea juniorilor și ne ajută în continuare cu jucători. Încercăm să integrăm cât mai repede jucătorii veniți în ultima jumătate de an și să formăm o echipă competitivă cu care să ne atingem obiectivul. Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Suceava, ce au un aport foarte important în finanțarea echipei, sponsorilor ce ne-au ajutat până acum, dar și celor ce au venit alături de noi de curând”, a declarat antrenorul Marius Colțuneac, cel ce din vară este noul tehnician al seniorilor suceveni. Fostul jucător al Sucevei, ce a evoluat în primul eșalon din România, în Franța, dar și la naționala de seniori a mai precizat că există o schimbare de generații în echipă, au venit jucători foarte tineri ce n-au experiența necesară jocurilor de seniori, dar încet-încet aceștia vor crește și se vor maturiza. Echipa de seniori are în acest moment un lot de 39 de jucători, un lucru benefic deoarece este concurență pe posturi, iar Marius Colțuneac speră că acest lucru va aduce rezultate mai bune în retur.
Căpitanul sucevenilor, Lucian Preutescu, a explicat că promovarea a fost făcută cu jucători ce-au primit de la club mai puțini bani decât un ajutor social
Cel mai bun sezon al echipei din ultimii nouă ani a fost explicat de căpitanul sucevenilor, Lucian Preutescu, jucător ce alături de antrenori și sponsori a încercat să-și motiveze colegii la maxim, în condițiile în care banii de indemnizații au fost foarte puțini.
„La Suceava am ajuns în 2006 și de atunci mi-am dat seama că este singurul club din țară unde se joacă cu inima. Dacă cineva crede că la rugby s-au cheltuit mulți bani, gândiți-vă că anul trecut un component al echipei a primit mai puțin decât un ajutor social. Ca și căpitan al echipei eu încerc să aduc de fiecare dată jucătorii împreună și să formăm o familie, așa cum am demonstrat-o și-n campionatul trecut. În vară am trecut de la extaz la agonie într-un timp foarte scurt. Cu o echipă tânără, entuziastă am reușit să reajungem din nou acolo unde este locul rugby-ului sucevean și n-a fost ușor să ne strângem la antrenamente, la meciuri, mai ales că de multe ori nu puteam să oferim o masă sau o cazare. E foarte greu să faci performanță fără o infrastructură, fără un buget stabil”, a explicat Lucian Preutescu.
Flankerul sucevean a pus și problema juniorilor care vin în număr mare de la cele două cluburi din județ și care după terminarea facultății sunt obligați să-și facă un viitor, iar echipa nu le poate oferi acest lucru, din punct de vedere financiar.
„Mă bucur că vin din spate mulți jucători tineri, de la cele două cluburi din județ unde sunt antrenori tineri, la LPS Suceava, Marcel Crețuleac și Codrin Prorociuc, la CSȘ Gura Humorului, Andrei Varvaroi și Mihai Coca. Problema e că acești copii se pierd când ajung la seniori, deoarece nu poți să-i amăgești la nesfârșit, pentru că la o anumită vârstă trebuie să-și facă și ei un viitor și nu pot acest lucru cu 200 sau 300 de lei pe lună. Am trecut peste toate impedimentele și mergem mai departe, iar eu cred că rugby-ul sucevean nu va muri niciodată, indiferent cine va veni sau va pleca. Acest sezon este unul de tranzit, în care s-a schimbat antrenorul, avem un schimb de generații, au venit jucători foarte tineri ce au nevoie de pregătire, iar pentru aceasta este nevoie de o bază sportivă, un teren adecvat, o sală pentru sezonul rece, condiții minime pentru sportul de performanță și chiar cel de masă”, a mai completat Lucian Preutescu.
Secția de rugby de la CSM va primi în acest an doar 40.000 de lei de la Ministerul Tineretului și Sportului
De la an la an, bugetul primit de clubul CSM Suceava de la Ministerul Tineretului și Sportului a scăzut, iar în aceste condiții banii au fost mai puțini și la secția de rugby. Din fericire, o gură foarte mare de oxigen a venit din partea autorităților locale, Primăria și Consiliul Local, dar și a sponsorilor și foștilor jucători din Asociația Prietenii Rugby-ului din Bucovina. Fără finanțarea acestora echipa de seniori n-ar mai fi putut nici măcar să se prezinte în campionat. Prezent la conferința de presă de ieri, directorul adjunct al CSM, Valerică Gherasim, a admis că bugetul de la MTS, pe 2018, pentru întreg clubul este unul foarte mic.
„Cred că pentru ca secția de rugby să-și desfășoare activitatea în condiții optime ar avea nevoie de aproximativ 1.000.000 de lei. Noi în acest an avem alocat de la Ministerul Tineretului și Sportului un buget total de 290.000 de lei, pentru toate cele 11 secții. Este pentru al doilea an când bugetul vine de la București direct pe secții și după părerea mea este unul foarte mic, dar sperăm ca la rectificare, în vară, să primim mai mulți bani. Bugetul pentru secția de rugby este de 40.000 de lei și, după cum am vorbit cu domnul profesor Colțuneac, acesta ar ajunge pentru cam trei etape. Au fost ani, un exemplu fiind 2012, când secția a primit un miliard șapte sute de mii de lei vechi. Sunt câteva sporturi în Suceava cu tradiție și unul este rugby-ul și ar fi păcat să le pierdem”, a explicat Valerică Gherasim. Reprezentantul CSM-ului a mai adăugat că din informațiile pe care le are, Primăria Suceava are în plan să dea 300.000 de lei la rugby, dintr-un total de 500.000 pentru tot clubul CSM.
„Echipa de rugby a promovat anul trecut, dar n-am avut destui bani să asigurăm participarea în Super Ligă, dar asta nu ne împiedică să încercăm să asigurăm astfel de condiții. Vreau să le mulțumesc tuturor sportivilor și oamenilor ce au susținut rugby-ul sucevean și aici mă refer în primul rând la Consiliul Local Suceava și Primăria Suceava, fără aportul cărora nu ne-am fi putut desfășura activitatea la toate secțiile clubului CSM Suceava. Clubul CSM nu este un club de profesioniști, ci unul ce are buget de la Ministerul Tineretului și Sportului. Să nu credeți că nu ne-am dorit să fim profesioniști. Este adevărat că fără sprijinul primăriei, al sponsorilor și al foștilor jucători, echipa nu putea să-și mai desfășoare activitatea, pentru că pe lângă seniori mai avem și juniori”, a mai adăugat Valerică Gherasim.
Președintele secției de rugby și unul din principalii sponsori, Alin Crețu, s-a arătat dezamăgit de politica dusă de directorul CSM, Vasilică Băițan, vizavi de echipă
Fostul jucător al echipei Alin Crețu, cel ce este președintele onorific al secției de rugby, dar și unul din principalii sponsori, care în vară a cumpărat și un autocar pentru echipă, s-a arătat deranjat de faptul că directorul CSM, Vasilică Băițan, nu a venit la această conferință, nu comunică cu cei sunt alături de echipă, dar și de strategia aplicată de acesta în cazul secției de rugby.
„Sunt dezamăgit că domnul director Vasilică Băițan n-a găsit timp să participe la această conferință, asta în timp ce eu aveam o problemă medicală personală, dar am amânat-o pentru a fi alături de echipă. Nu vreau să-l jignesc, dar n-am văzut nici o măsură luată pentru a atrage sponsori sau măcar să-i mențină. Noi suntem alături de jucători și de echipa de rugby și încercăm să facem cât mai mult. Eu personal m-am ocupat să atrag noi sponsori și în aceste zile am mai adus două firme alături de echipă. Referitor la obiectivul echipei, părerea mea este că nu poți să faci performanță cu jucători care n-au statut de profesioniști, care se întrețin dintr-un serviciu și vin la echipă pentru a juca din pasiune. Mai mult, sportivii n-au posibilitatea să plece în deplasări de vineri sau chiar de sâmbătă din cauza serviciului. Chiar și-n aceste condiții s-a reușit anul trecut promovarea, cu ajutorul Primăriei și al Consiliului Local și al sponsorilor, dar eu n-am văzut nici o strategie din partea clubului, ci doar cel mai simplu lucru prin care poți să scapi de o problemă, spunând «nu avem bani»”, a explicat Alin Crețu.
Președintele secției a mai adăugat că speră ca-n următorii trei patru ani „să avem resurse să supraviețuim, deoarece celelalte echipe din Divizia Națională au investit mult și și-au adus jucători din emisfera sudică sau din Super Ligă”.
Sponsorii echipei vor asigura un cantonament de iarnă la Mălini în perioada 28 februarie – 6 martie
În acest moment, echipa se pregătește în sala de la Ipotești, cu sprijinul Asociației Prietenii Rugby-ului din Bucovina, iar pe 28 februarie va pleca în cantonament la Mălini. Echipa va începe mai repede campionatul, duminică, pe 11 martie, pentru a avea tot lotul în această deplasare, după ce gazdele de la Tomitanii au acceptat această variantă.
„Pe 28 vom pleca în cantonament la Mălini, un stagiu pentru care mulțumim sponsorilor noștri, Alin Crețu, de la firma Ac Mobile, și Andrei Puiu, de la Expertoptic. În retur vom aborda toate meciurile la victorie, pentru că mie îmi place doar să câștig, mai ales că avem o mândrie de apărat, deoarece suntem echipa campioană din sezonul trecut, dar trebuie să învățăm și să pierdem. Va fi mult mai greu, deoarece unele echipe și-au adus jucători din emisfera sudică, dar sperăm să terminăm cât mai sus, în primele cinci. Am încredere în jucătorii noștri și mă bucur că vin la pregătire și dau 100%”, a declarat Marius Colțuneac.
La conferința de ieri a fost prezent și unul din jucătorii de bază ai echipei, Alin Elisei, un jucător ce a contribuit și el, prin evoluțiile din sezonul trecut, la promovare.
„Fac parte din generația tânără, iubesc acest sport și-l practic de plăcere. Este adevărat că nu poți să faci performanță fără bani și de aceea ne dorim o finanțare stabilă. În ciuda problemelor, noi venim în continuare și ne pregătim, facem toată treaba cu pasiune și nu ne dăm la o parte, chiar dacă este obositor să mergi și la serviciu, să vii la antrenamente și la meciuri. Mai mult, lunar, un sportiv are și cheltuieli suplimentare pe lângă ce asigură echipa”, a explicat Alin Elisei.



Recomandări