Persoanele care din cauza diferitelor afecțiuni sunt încadrate în acest an într-un grad de handicap nu pot beneficia de scutiri de taxe și impozite locale în 2016, ci abia de la începutul anului viitor. Noul Cod fiscal prevede că scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren, a impozitului pe mijloacele de transport se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016 persoanelor care dețin documente justificative emise până la data de 31 ianuarie 2015 și care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autorităților publice locale, până la data de 31 martie 2016. Pentru cei care primesc certificatele de încadrare într-un grad de handicap scutirile se aplică începând cu 1 ianuarie 2017. Există însă tipuri de handicap, cum ar fi cele consecutive formelor mutilante de cancer, în cazul cărora cei care suferă s-ar putea să nu mai ajungă până la 1 ianuarie 2017. Acești oameni au nevoie de orice leu acum, când nu mai pot munci și au de urmat tratamente chinuitoare și costisitoare, care de cele mai multe ori presupun deplasări în centre unde fac chimioterapie sau radioterapie. De la ei adună statul banii la buget.
Potrivit directorului executiv Elisabeta Văideanu, din cadrul Primăriei Suceava, o altă modificare a Codului fiscal referitoare tot la persoanele cu handicap este aceea conform căreia în cazul în care doar unul dintre soți suferă de un handicap, scutirea de impozit pe locuință se aplică în cotă parte, doar pentru jumătate din casă.
Părinții copiilor cu handicap sunt scutiți de impozite pe casă și mașină
În schimb, pentru prima dată părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat și ai celor cu gradul I de invaliditate sunt scutiți de plata impozitului pe locuință și terenul aferent acesteia și a impozitului pe autoturism. Directorul Văideanu atrage atenția părinților acestor copii să aducă documentele doveditoare la primărie până în data de 31 martie a.c. pentru a beneficia de scutire pentru anul în curs.
Pe lângă scutirile prevăzute de noul Cod fiscal, autoritățile locale pot să acorde părinților copiilor cu handicap grav sau accentuat și ai celor cu gradul I de invaliditate și alte reduceri de taxe.
În județul Suceava sunt înregistrați 2.319 copii cu diferite grade de handicap: 1.006 au handicap grav, 776 sunt cu handicap accentuat, 516 cu handicap mediu și 21 cu grad de handicap ușor.
În ceea ce privește adulții cu handicap, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava avea în evidență, la începutul acestui an, 19.023 de astfel de persoane. Dintre acestea, 8.058 sunt cu handicap grav, 10.091 cu handicap accentuat, 820 cu handicap mediu și 54 cu handicap ușor (4.116 cu handicap fizic, 2.200 cu handicap somatic, 598 cu handicap auditiv, 4.619 cu handicap vizual, 4.018 cu handicap mental, 2.153 cu handicap psihic, 1.193 cu handicap asociat, 126 cu HIV/SIDA).
Cele mai multe persoane cu handicap, raportat la numărul de locuitori, se află la Solca, Siret, Milișăuți, Suceava, Rădăuți, Cajvana, Salcea, Dolhasca, Gura Humorului, Frasin, Liteni. În mediul rural, Râșca se menține de mai mulți ani pe primul loc la numărul de persoane înregistrate cu grad de handicap, urmată de Bălcăuți, Capu Câmpului, Todirești, Voitinel, Ciprian Porumbescu.