Polițiștii au atras atenția că indivizii care încearcă să înșele suceveni prin metoda „șmen”, la schimbul de valută, nu au dispărut din județ, periodic apărând astfel de reclamații. Autorii sunt de regulă infractori voiajori, care se plimbă prin toată țara și sunt greu de identificat de polițiști. Ultima pe lista victimelor este o tânără în vârstă de 25 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, înșelată prin metoda „șmen” cu suma de 755 de lei.
Pentru cine nu știe, prin această metodă cetățeanul de bună-credință, care de regulă schimbă euro în lei, ajunge de fapt să primească mai puțini bani. Ca mod de operare, autorul dă victimei o sumă de bani, o cere înapoi pentru a o renumăra, moment în care „trage” parte din bancnote în mâneca hainei ori înlocuiește întreaga sumă cu alte bancnote pregătite dinainte. Imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată și a primit mai puțini bani.
Revenind la cazul de la Câmpulung Moldovenesc, victima a relatat că pe 22 aprilie, în jurul orei 10.30, s-a dus spre o casă de schimb valutar din municipiu, cu intenția de a schimba suma de 350 de euro. În timp ce se afla pe strada Calea Transilvaniei, femeia a fost abordată de un bărbat care i-a propus să-i schimbe el banii, la un curs mai avantajos.
În timpul schimbului, necunoscutula „tras” 755 de lei, din totalul de 1.625 de lei. Persoana vătămată a realizat că a fost înșelată abia când a ajuns acasă.
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de înșelăciune, înregistrat cu AN (autor necunoscut).
Având în vedere apariția periodică a acestor înșelăciuni, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat în ultimele zile pe linia prevenirii și combaterii activităților ilicite din sfera schimbului ilegal de valută.
Acțiunea s-a desfășurat pe raza municipiului Suceava și a localităților adiacente, fiind verificate 54 de case de schimb valutar și societăți economice de profil. În cadrul acțiunii au fost aplicate amenzi în valoare de 177.000 de lei și au fost confiscați peste 10.000 de lei.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a transmis un avertisment cu privire la aceste înșelăciuni, dar și la riscul ca păgubitul să primească bani falși: „Pentru că astfel de infractori acționează în apropierea unităților bancare și de schimb valutar, polițiștii recomandă cetățenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale. Recomandăm, în scopul prevenirii victimizării cetățenilor, ca astfel de tranzacții să se efectueze doar la bănci și casele de schimb valutar. Nu cumpărați valuta de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat ca sucevenii să cadă victime doar pentru un potențial câștig nesemnificativ. În caz de suspiciune, sunați imediat la 112 și rețineți semnalmentele persoanei care v-a abordat pentru a le comunica polițiștilor”.