Perioada de după sărbătorile pascale crește numărul rebuturilor de sânge de la Centrul de Transfuzii, adică a sângelui donat, dar care nu poate fi utilizat întrucât nu este corespunzător din punct de vedere calitativ. Directorul unității, dr. Maria Pilat, a arătat că, în această perioadă, testele făcute asupra sângelui donat de suceveni sunt afectate în primul rând de consumul de alcool și de alimentația grasă și apoi de alte neajunsuri, cum ar fi infecțiile.
„Se face o selecție riguroasă după Paște, din cauza consumului de mâncăruri grase sau băuturi alcoolice. Fiindcă avem stocuri suficiente de sânge și putem asigura cererile, preferăm să mai amânăm donarea. Rugăm donatorii, mai ales în cazul în care vin de la distanță mare, să nu se prezinte la noi dacă au făcut excese cu o zi înainte”, a spus directorul CJTS.
În cazul unui rebut, pierderea este de câteva sute de lei
Maria Pilat a adăugat că unii donatori recunosc înainte de a li se recolta sânge că au făcut abuzuri, situație în care li se cere să revină ulterior, dar alții nu vor să admită acest lucru, iar atunci sângele recoltat devine rebut. Directorul Centrului de Transfuzii a precizat că, în cazul rebuturilor, pierderea este de câteva sute de lei pe o recoltare și a solicitat donatorilor să se odihnească bine în noaptea de dinaintea recoltării, să se hidrateze, iar cu cel puțin o zi înainte să renunțe la consumul de alcool și alimente grase, cum ar fi maioneza, ouăle, mezelurile, carnea.
„Se pierd pungi de recoltat, reactivi, dar și sângele, pentru că în aceste situații nu avem ce face cu el și e păcat. În plus, trebuie să plătim și crematoriul pentru arderea acestor pungi cu sânge de rebut” a explicat medicul, care a recomandat ca în dimineața donării să se ia un mic dejun ușor, din care să fie exclusă, însă, cafeaua.
Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puțin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl folosește când se depun eforturi fizice mari, precum și capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ și în 14 zile din punct de vedere calitativ.
Regulile impuse la donare
Pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.
În schimb, nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puțin de 58 kg, în cazul bărbaților greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depășească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.
Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente bogate în grăsimi, care au afecțiuni acute, afecțiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer.