La Târgul Alimenta Bucovina

Sucevenii au mâncat fasole cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din țară



Alex Cârțu, unul dintre concurenții Master Chef care au gătit pentru suceveni
Alex Cârțu, unul dintre concurenții Master Chef care au gătit pentru suceveni

Peste 1.000 de suceveni au avut parte sâmbătă de câte o delicioasă porție de fasole la ceaun, cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din țară, de doi bucătari profesioniști, vedete de televiziune.
Evenimentul a avut loc sâmbătă, în jurul amiezii, în parcarea Shopping City Suceava, care, timp de trei zile, a găzduit o nouă ediție a Târgului Alimenta Bucovina.
Aromele îmbietoare care se răspândeau din imensul cazan pus pe foc, în care bucătarii trebuiau să mestece cu toată puterea lor, cu o paletă imensă, dar și cu un polonic pe măsură, au atras imediat o mulțime de pofticioși, dornici să guste mâncarea făcută la cazan.
De altfel, „mitul” mâncării făcute la cazan, ca fiind mai gustoasă ca oricare alta, nu a fost demolat nici de această dată, după cum au confirmat sucevenii care au gustat-o:
„Puternică de tot, într-adevăr bucovineană, așa cum se face aici. Mâncarea la cazan e cea mai bună, mai bună ca la trupele NATO!”, a spus unul din cei care tocmai terminau o porție consistentă de fasole cu afumătură. „Ca în armată, foarte bună!”, a exclamat altul, cu fața radiind de încântare.
Nici gospodinele nu s-au dat în lături din a gusta din mâncarea pe care o fac și ele acasă uneori, dându-i o notă maximă.
50 de kg de ceapă, 100 kg de fasole….
Cele peste 1.000 de porții de fasole cu carne, puse la dispoziție de organizatori, în colaborare cu Grill World Catering, au fost gătite de doi dintre finaliștii de la Master Chef – Mehrzad Moghazehi și Alex Cârțu.
„1.000 de porții le facem fluierând, după experiența de acum câteva săptămâni, când am dat 3.700 de porții. Fasolea a fost făcută mai aromată, cu un iz oriental. Am folosit chimion, curry verde, puțin chimen, coriandru… chestii pe care noi le considerăm de bază atunci când faci fasole”, mărturisește Alex „Teacher” Cârțu, în timp ce umple caserolele cu fasolea aburindă și le întinde, cu pâine, tacâmuri și servețele, celor așezați la coadă, ajunși în dreptul său.
Persanul Mehrzad Moghazehi, stabilit de peste 20 de ani în România, manevrează polonicul care e cât el de mare, luând fasole de pe foc și alimentând-i pe cei care se ocupă de umplerea caserolelor cu delicioasa compoziție la care au lucrat de zor, când ziua se îngâna cu noaptea.
„Noi suntem aici de la 6 dimineața, era foarte frig, am făcut un foc și ne-am încălzit, ca să putem să ne apucăm de treabă. Fasolea a fost pusă în apă de aseară, iar legumele le-am tocat pe loc. Nu e greu, deși pare. Atunci când te apuci să toci ceapa nu mai contează dacă sunt 20 de kg sau 40 de kg. Acesta este cel de-al doilea record, după cel de la Tecuci, unde am servit 3.700 de porții. Am mai avut ceaunul ăsta plin cu sangria, vin fiert, orez cu lapte, dar și cu mămăliguță cu trandafiri”, povestește Mehrzad, care oferă pe site-ul său, rețetedetop.ro, detalii despre rețetele pe care le face.
Pentru cei care vor să regăsească savoarea bucatelor gustate la Târgul Alimenta, lista ingredientelor necesare e simplă – 50 de kg de ceapă, 40 de ardei roșii și verzi, 30 de morcovi și 100 de kg de fasole, mirodenii și, bineînțeles, afumătura. Poftă bună!



Ceaunul imens în care Moghazehi Mehrzad și Alex Cîrțu au gatit pentru peste 1000 de suceveni
Ceaunul imens în care Moghazehi Mehrzad și Alex Cîrțu au gatit pentru peste 1000 de suceveni
Sucevenii au mâncat fasole cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din țară
Sucevenii au mâncat fasole cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din țară
Sucevenii au mâncat fasole cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din țară
Sucevenii au mâncat fasole cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din țară
Sucevenii au mâncat fasole cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din țară
Sucevenii au mâncat fasole cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din țară
Alex Cârțu, unul dintre concurenții Master Chef care au gătit pentru suceveni
Alex Cârțu, unul dintre concurenții Master Chef care au gătit pentru suceveni


Recomandări