Unul dintre cei mai grași suceveni, Valeriu Țurcănașu, bărbatul care din cauza greutății corporale de 241 kilograme a rămas prizonier în propria casă, a început lupta pentru supraviețuire. La mai bine de un an de când nu și-a mai părăsit locuința, timp în care a încetat să mai spere că există o salvare în cazul său, Puiu, așa cum îi spun prietenii, a fost internat într-o clinică din Capitală, unde medicii îl ajută să slăbească.
Pentru a ajunge acolo a fost însă nevoie de o adevărată mobilizare de forțe. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava au avut o misiune cu greutate, aceea de a-l scoate din apartamentul situat la etajul IV al unui bloc de pe strada 6 Noiembrie pe uriașul de peste 200 de kilograme. Șase oameni s-au chinuit să-l coboare pe Puiu pe scări și să-l urce în ambulanța specială care-l aștepta în fața imobilului, întreaga operațiune durând aproape o oră.
O comisie de zece medici l-a examinat la internarea în clinica universitară
Valeriu Țurcănașu a început o viață nouă săptămâna trecută, când, cu ajutorul unui prieten cu relații, s-a internat în Spitalul Elias din Capitală. În prima zi petrecută în cunoscuta clinică universitară, Puiu a fost examinat de o comisie formată din nu mai puțin de zece medici, printre care endocrinolog, cardiolog, nutriționist, chirurg, internist, dermatolog. Ulterior, și rezultatul investigațiilor efectuate în cazul lui Țurcănașu avea să fie unul neobișnuit. Spre surprinderea tuturor, analizele au arătat că suceveanul se bucură de o sănătate „de fier”, în ciuda surplusului de kilograme.
„Analizele au ieșit foarte bune, în afară de o infecție în corp nu mi-au depistat nimic grav. Stau bine cu ficatul și rinichii, nu am diabet și nici probleme deosebite cu inima. Deocamdată fac un tratament cu antibiotice, pentru niște furuncule care mi-au apărut pe piele, sub burtă, acolo unde s-a format așa numitul buzunar”, a explicat Puiu.
Și-a verificat greutatea în spitalul Elias folosindu-se de un cântar pentru alimente
Tot el povestește că, în paralel cu medicația prescrisă de doctori, urmează și un regim alimentar strict. Și-a pus mari speranțe în noua dietă și se declară mulțumit de primele rezultate, care n-au întârziat să apară.
„La două zile de când am început programul de slăbire am reușit să mă urc pe cântar și să-mi verific greutatea. Am constatat că am 241 de kilograme. Era un cântar pentru alimente”, mărturisește Puiu, care ultima oară când și-a măsurat greutatea corporală, acum aproape doi ani, cântărea 208 kilograme.
La Elias, Valeriu Țurcănașu ocupă un salon cu un singur pat din secția de Endocrinologie. Mănâncă cinci mese pe zi, care conțin în total 800 de calorii. Meniul este unul foarte variat, gustos și atât de hrănitor încât uneori „nici nu pot să termin tot din farfurie”.
„Într-o dimineață mănânc un ou fiert tare cu o cană de ceai neîndulcit. La ora 10.00 am un supliment de brânză nesărată sau iaurt degresat. La amiază servesc supă, iar la felul doi carne de vită sau pui cu garnitură de legume ori cartofi natur. La 16.30-17.00, primesc al doilea supliment, de obicei un măr copt. Seara, la cină, mă hrănesc cu legume fierte, cum ar fi păstăi. Pâinea este exclusă”, dezvăluie Puiu.
Încă nu s-au decis cum îl scapă de surplusul de kilograme: cu dietă sau printr-o intervenție chirurgicală
În cazul lui Valeriu Țurcănașu, riscurile medicale sunt mari, având în vedere obezitatea morbidă de care suferă. Pentru uriașul de 241 kilograme adevărata luptă pentru supraviețuire abia acum începe, spun doctorii care-l au în grijă. În zilele următoare, Puiu va afla dacă va slăbi cu ajutorul unei intervenții chirurgicale sau doar cu dietă. Chiar dacă nu știe ce-i rezervă viitorul, Țurcănașu și-a propus să fie optimist și ține să le mulțumească medicilor care se ocupă de el.
„Am mare încredere în doctorii de la Elias, Simona Fica, Radu Mihalca, Sorin Ioacără, Cătălin Copăescu, asistenta-șefă de la Endocrinologie, Vali Săvescu”, a precizat suceveanul.
Povestea unuia dintre cei mai grași suceveni
Valeriu Țurcănașu are 58 de ani și a început să se îngrașe, culmea, în armată (februarie ’74 – iunie ’75). Puiu a lucrat ani la rând ca vânzător-măcelar în toate halele de carne din municipiul Suceava, la Arini, Ițcani, Burdujeni, la hala din zona Tipografiei și cea de pe Mărășești. În 1984 a fost nevoit să-și schimbe locul de muncă. A ajuns să lucreze la fabrica de pâine, ca magazionier. Ulterior, s-a angajat ca merceolog, dar în ‘96 postul s-a desființat. De atunci a rămas fără serviciu, iar odată cu șomajul a început să adune și kilogramele. Ca să nu stea degeaba și să-și asigure traiul zilnic s-a apucat de comerț. Avea mașina lui și ajuta o femeie să aducă marfă de la ucraineni pentru a o vinde în bazar și în piață. A continuat cu această activitate până acum aproape doi ani când, la ieșirea din bloc, a alunecat pe treptele acoperite de zăpadă și s-a lovit la spate. Accidentul l-a pus serios pe gânduri, așa că la scurt timp și-a vândut mașina. Deja crescuse fulminant în greutate, iar lipsa rutinei zilnice l-a adus în pragul unei depresii. A continuat să se îngrașe până când aproape fiecare mișcare a devenit un chin. Din septembrie 2010 nu a mai părăsit deloc apartamentul.
Vasile Țurcănașu locuiește singur. Trăiește doar cu banii pe care i-i trimite regulat fiul său, 100-150 de euro pe lună. Cumpărăturile i le face “o doamnă profesoară” din bloc, care îi mai trimite și câte o supă. Nu are nici un venit, fiindcă nu a reușit să-și facă dosarul de pensionare. Un prieten îi plătește facturile la întreținere, curent, telefon, îi aduce rebusuri și ziare. Tot el este cel care îl ajută să obțină o pensie de la stat și să se trateze la Elias. Puiu își face curățenie singur, așa cum poate, la fel și mâncare. De-a lungul anilor a încercat diverse diete, dar nici una nu l-a scăpat de depozitele de grăsime. În ultimul timp, în lipsa banilor, nu s-a mai gândit deloc la calorii și regimuri alimentare.