Suceveanca Petronela Luiza Achiței este, pentru al doilea an consecutiv, în juriul Campionatului mondial de pizza DOC, ediția a XI-a, competiție ce se va desfășura, în perioada 11-13 noiembrie 2025, în Italia (Capaccio Paestum, Salerno).
Este vorba de un concurs internațional de prestigiu, cel mai mare din Italia, unde concurează pizzeri din toată lumea, oameni pasionați de bucătărie, care au posibilitatea să-și arate talentul și creativitatea în arta pizzei. Mii de concurenți vor prezenta rețete speciale de pizza, notate de un juriu specializat. Un titlu la un astfel de concurs este o carte de vizită râvnită de toți bucătarii din restaurantele tradiționale italiene, indiferent dacă sunt pe teritoriul Italiei sau în alte colțuri ale lumii.
Petronela Luiza Achiței este stabilită în Italia de 25 de ani. Înainte de a ajunge în juriul mai multor concursuri de pizza, ea a fost pe podium la Campionatul Mondial de Pizza, în 2014, și campioană în 2017, la Campionatul de pizza cu desert la Roma. Antreprenor, vicepreședintă a Asociației Bucătarilor de Pizza și Cofetari și vicepreședintă a Federației Italiene a Bucătarilor Profesioniști, Petronela Luiza Achiței ne-a spus că este o onoare pentru ea să fie aleasă, din nou, să participe, în calitate de jurat, la cea mai mare competiție de pizza din Italia. Suceveanca a finalizat cu ani în urmă cursul de instructor „pizzaiolo internazionale”, care îi dă dreptul să-i învețe și pe alții să devină „maeștri pizzeri”. A primit „diploma de profesor pizzaiolo”, diplomă care îi permite să îi pregătească pe alți pasionați de bucătărie pentru a deveni „bravi pizzaioli”, după cum a povestit suceveanca. Ea a completat că premiile pe care le-a obținut de-a lungul timpului și cariera ei în gastronomie se datorează și profesorului ei, Alessandro Zeb Ceci.

