Boală rară

Sucevean ucis de botulism



Dr. Cătălina Zorescu: „Medicii ieșeni au făcut mari eforturi pentru a-l salva”
Dr. Cătălina Zorescu: „Medicii ieșeni au făcut mari eforturi pentru a-l salva”

Caz rar la Suceava, unde un bărbat în vârstă de 62 ani, din localitatea Liteni, a murit din cauza botulismului, o boală declanșată de o toxină periculoasă, care se poate găsi în conservele insuficient sterilizate. Bărbatul a decedat duminică, la ora 14.40, în Reanimarea Spitalului de Boli Infecțioase Iași, unde se afla internat din data de 16 mai.
Cazul a fost confirmat ieri de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a arătat că bărbatul s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-o conservă de pește preparată la domiciliu și păstrată peste iarnă la rece, în beci. Suceveanul a mâncat din conserva de pește împreună cu soția sa, dar care nu s-a îmbolnăvit, femeia consumând o cantitate mai mică.
„Soția a preparat în luna decembrie cinci conserve de pește. Pe ultima, care se pare că nu a fost suficient sterilizată și conținea toxina botulinică, au mâncat-o împreună în data de 7 mai”, a explicat directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
Medicii ieșeni i-au administrat un antidot adus din Republica Moldova
La două zile după ce a mâncat din conserva de pește, bărbatului i s-a făcut rău, el începând să aibă dificultăți la înghițire, probleme de vorbire și vărsături. În scurt timp, simptomele s-au agravat, apărând semne specifice botulismului: pleoapele i se închideau necontrolat, în timp ce senzația de oboseală a mușchilor se accentua. În data de 13 mai, suceveanul a fost internat în Spitalul Județean de Urgență, de unde trei zile mai târziu a fost transferat la Iași, la Spitalul de Boli Infecțioase. Aici, bărbatului i s-a administrat serul antibotulinic, însă starea sa de sănătate a continuat să rămână precară.
„Medicii ieșeni au făcut mari eforturi pentru a-l salva. Au procurat și antidotul, pe care l-au adus din Republica Moldova, pentru că în România serul antibotulinic nu se mai găsește”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu. Pe toată durata internării în spitalul ieșean, suceveanul a fost conectat la aparate pentru a putea respira, însă duminică după-amiază organismul său a cedat. Potrivit adjunctului DSP Suceava, cauzele decesului sunt botulism, bronhopneumonie de aspirație și insuficiență organică multiplă.
Câte doi pacienți cu botulism în 2013 și 2011. Toți au fost salvați
Este primul caz de botulism înregistrat în județ în acest an. În 2013, doi suceveni au mai fost diagnosticați cu această boală rară. Primul caz a fost semnalat în luna mai, la un bărbat din Pătrăuți, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat ciuperci conservate. Pacientul a fost internat la București, unde medicii au reușit să-l salveze. Ultimul caz a fost consemnat în luna noiembrie, la o femeie de 56 de ani, din Cacica. Femeia s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-un borcan cu zacuscă de pește, dar și-a revenit în urma administrării serului antibotulinic. Alte două cazuri de botulism au mai fost înregistrate în județ în 2011. Un deces provocat de botulism nu s-a mai înregistrat în Suceava de cel puțin cinci ani.
Botulismul este o afecțiune care se face simțită la nivel muscular, acționând prin sistemul nervos și cauzând, în cazul în care nu este tratată la timp, paralizia anumitor grupe de mușchi. Boala este declanșată de o toxină bacteriană numită Clostridium botulinum, care este considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanțe, un singur gram putând să omoare aproximativ un milion de oameni. Și asta deoarece nervii paralizează și nu se mai pot contracta, iar inima încetează să mai bată. Botulismul apare de obicei din cauza sterilizării inadecvate a conservelor sau a borcanelor cu diverse alimente preparate pentru iarnă. Primele simptome ale bolii apar în general la 18-36 de ore de la consumarea alimentelor infestate, dar se poate întâmpla ca botulismul să se instaleze chiar și după șase ore sau câteva zile.



Recomandări