– Dacă peste tot în România culturile sunt afectate de secetă parțial sau total, la noi principalele culturi se prezintă foarte bine
– Cultivatorii din județ au șansa, după mulți ani, să-și vândă grâul sau porumbul produs la prețuri pe care anii trecuți nici nu le-au visat
– Producția de grâu din Suceava ar putea fi mai mare cu 1000 de kilograme la hectar față de anul trecut, asta în condițiile în care prețul de vânzare al grâului va fi cel puțin dublu față de 2006
Seceta care s-a abătut asupra țării a ocolit județul Suceava. Dacă peste tot în România culturile sunt compromise parțial sau total, la noi principalele culturi, porumbul, grâul și cartoful, se prezintă foarte bine. Conform unui studiu realizat de Laboratorul de Agrometeorologie al Agenției Naționale de Meteorologie, județul Suceava este singurul din țară în care gradul de secetă este minim, culturile nefiind afectate de lipsa de apă. În alte șapte județe, din centrul și nord-vestul țării, seceta este moderată, culturile fiind afectate, dar într-o proporție mică. În rest, peste tot, inclusiv la vecinii din Botoșani și Iași, este prăpăd, culturile fiind compromise aproape în totalitate. Pământul are crăpături în care îți poți băga mâna, iar fântânile au început să sece una după alta. De altfel, în nu mai puțin de 34 de județe din țară Guvernul României a declarat deja starea de calamitate. În aceste condiții, de drama cultivatorilor din toată țara ar putea profita la maximum țăranii din Suceava, care au șansa să obțină pe culturile lor prețuri la care nici nu au visat în anii precedenți. Grâul, atât de prost plătit în ultima vreme, va fi la mare căutare, la fel și porumbul, cartoful sau orice altă cultură.
– Producția de grâu, mai mare cu 1000 de kilograme la hectar
Grâul, una dintre culturile care va fi la mare căutare în acest an, merge excelent la Suceava. În condițiile în care procesatorii au avertizat deja că grâul nu mai poate fi cumpărat la prețul din anii precedenți (cauză din care prețul pâinii va exploda), țăranii din județ s-ar putea considera foarte norocoși. Din păcate, parte dintre ei au cultivat puțin grâu, eșecurile repetate din anii precedenți, când nu s-a reușit măcar scoaterea banilor investiți, făcându-i să renunțe la această cultură. La Societatea Agricolă Plopeni, unde se lucrează 735 de hectare de teren agricol, grâul a fost cultivat doar pe 180 de hectare, la jumătate față de anii precedenți. „Pot să spun că în acest an am avut ploaie exact când a trebuit. Dacă nu ne confruntăm cu vreo calamitate naturală, preconizăm o producție foarte bună de grâu, cuprinsă între 3200 și 3500 de kilograme la hectar”, a declarat Costache Sandu, președintele Societății Agricole Plopeni. Anul trecut, producția medie la hectarul de grâu a fost de 2500 de kilograme, asta în condițiile în care nici 2006 nu a fost un an foarte prost pentru agricultura din județ.
– Grâul, cel puțin la preț dublu
Cum producția de grâu din țară va fi foarte mică, cultivatorii din județ așteaptă să primească un preț mult mai ridicat decât în anii precedenți. „Se vorbește de 6000 de lei vechi la kilogram, însă și așa e puțin. Eu zic că un preț de 8000 de lei ar fi echitabil, așa am putea să noi să spunem că am avut un an bun”, spune Sandu. De precizat că anul trecut, kilogramul de grâu de la asociație a fost vândut cu doar 3.100 de lei vechi. În privința celorlalte culturi principale, cartoful și porumbul, deși situația se prezintă bine, nimeni nu poate face încă aprecieri. Aceste culturi mai au de trecut prin multe etape, iar fenomenele meteorologice nefaste pot apărea oricând. În primăvara acestui an, în județul Suceava au fost însămânțate 111.400 hectare de teren agricol, cea mai mare suprafață, peste 36.000 de hectare, fiind însămânțată cu porumb. Cartoful a fost cultivat pe 30.248 de hectare, în timp ce grâul, însămânțat în toamnă, ocupă în jur de 26.000 de hectare. „Dacă în țară se vorbește de stare de calamitate și de despăgubiri, la noi culturile se prezintă bine. Doar la livezi ne-am confruntat cu calamități mari, aici problemele apărând în urma alternanțelor dintre vremea caldă și cea rece”, a explicat inginerul Dragoș Juravle, șeful Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava.






