După 25-30 de ani

Suceava, județul cu cei mai mulți păgubiți care își vor recupera banii pentru Dacii, depuși înainte de 1989



Dumitru Davidel: „Sincer să fiu nu mai speram să fiu despăgubit. Anii trec... sunt 26 de ani de când am depus suma. E bine măcar ca acum se face dreptate”
Dumitru Davidel: „Sincer să fiu nu mai speram să fiu despăgubit. Anii trec... sunt 26 de ani de când am depus suma. E bine măcar ca acum se face dreptate”

Un număr de 257 de suceveni urmează ca cel mai târziu până la mijlocul acestui an să-și recupereze banii depuși la CEC înainte de 1989 pentru trecerea pe o listă de așteptare pentru achiziționarea unei Dacii noi. Revoluția din 1989 a dat însă peste cap această regulă, iar oamenii au rămas fără mașini, în timp ce banii s-au devalorizat într-un ritm amețitor. Despăgubiții de acum sunt ultimii care mai au de recuperat banii depuși atunci, la o valoare actualizată cu evoluția ratei inflației.
Ultimul lot de despăgubiți
Dreptatea pentru acești oameni, foarte târzie de altfel, a venit după ani de luptă a Asociației Păgubiților de Autoturisme din România. Petițiile și acțiunile în justiție au început din 2005, iar prima victorie a venit în 2008. Atunci, 37.478 de români au încasat în jur de 21.000 de lei fiecare, după echivalarea celor 70.000 de lei depuși pe timpul lui Ceaușescu, cât se dădea atunci pentru o mașină Dacia. Fără despăgubiri după 2008 au rămas cei care și-au transferat banii la BRD, la începutul anilor ’90, când și BRD era bancă de stat. Pentru aceștia din urmă au urmat alți ani de așteptare. Vestea bună a venit pe 4 februarie 2014, când Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege prin care ultimii români rămași fără sumele depuse la CEC înainte de 1989 vor fi despăgubiți.
Mulți vârstnici au murit înainte de a li se face dreptate
Pe listele Asociației Păgubiților de Autoturisme din România se găsesc 2.149 de români care urmează a fi despăgubiți, în baza legii aprobate la începutul lunii februarie.
Contactat de Monitorul de Suceava, inginerul Mihai Cucu Dogaru, președintele Asociației Păgubiților de Autoturisme din România, a arătat că, după municipiul București, cei mai mulți păgubiți sunt din județul Suceava.
„257 sunt deponenți din județul Suceava sau urmași ai acestora. Sunt niște oameni pentru care dreptatea se face foarte târziu, dar, totuși, e mai bine mai târziu decât niciodată”, a precizat Mihai Dogaru.
El a arătat că beneficiarii care își vor recupera banii în perioada imediat următoare au avut bani depuși la CEC în perioada 1981-1989. Așadar, pentru unii reparația va veni chiar și după mai bine de 30 de ani.
„Statistic, 66% dintre cei care urmează să fie despăgubiți sunt oameni de vârsta a III-a. Din păcate, chiar în ultimele două săptămâni, după ce am dat mai multe telefoane, am aflat că unii dintre ei au murit”, a arătat Mihai Dogaru.
70.000 de lei din anii ’80, echivalentul a 28.000 de lei de azi
El a arătat că modul de calcul al despăgubirilor se va face retroactiv, actualizat cu rata inflației și, dacă se respectă algoritmul firesc, cei care au avut depozite complete, de 70.000 de lei, vor primi 28.000 de lei. Cei care nu au avut depozite complete ar urma să primească, direct proporțional, sume mai mici.
Banii vor fi virați de la bugetul de stat.
„A fost o muncă titanică, de reconstituite a bazelor de date și, după ce am rezolvat situațiile celor care au rămas la CEC, din 31 octombrie 2008 am început munca pentru cei cu depozitele transferate la BRD”, a declarat Mihai Dogaru.
El a arătat că sunt beneficiari care au deschis individual procese pentru despăgubiri, au câștigat definitiv și irevocabil, însă de doi ani virarea efectivă a banilor este tergiversată.
Sucevean de 76 de ani: “Anii trec… sunt 26 de ani de când am depus suma. E bine măcar că acum se face dreptate”
Printre sucevenii care vor primi despăgubiri în baza legii aprobate pe 4 februarie a.c. se află suceveanul Dumitru Davidel, în vârstă de 76 de ani, fost maistru militar.
Vestea că va fi despăgubit a venit într-un moment în care bărbatul nu mai avea mari speranțe.
„Am depus banii, 48.000 de lei, pe 26 ianuarie 1988. Așa cum se proceda, am primit un număr de ordine de la uzina de la Pitești și așteptam să primesc mașina, o Dacie 1310. A venit însă Revoluția și după puțin timp banii au început să se devalorizeze. Unii au scos banii și au luat ce au mai putut din ei, în timp ce alții am ales să păstrăm depozitul”, a povestit Davidel. În 1993 a transferat depozitul de la CEC la BRD, într-o perioadă în care încă mai exista promisiunea că se vor mai vira mașini. Nu s-a întâmplat așa, iar suma s-a devalorizat în totalitate.
„Sincer să fiu, nu mai speram să fiu despăgubit. Anii trec… sunt 26 de ani de când am depus suma. E bine măcar că acum se face dreptate”, a mai spus Dumitru Davidel. Pentru el, la fel ca și pentru mai toți cei aflați în situația sa, despăgubirile venite la bătrânețe reprezintă o adevărată gură de oxigen din punct de vedere financiar.



Recomandări

Ioan Stan îl acuză pe Gheorghe Flutur că înainte de alegeri alocă cei mai mulți bani primarilor care au anunțat că vor candida de la PSD

Ioan Stan îl acuză pe Gheorghe Flutur că înainte de alegeri alocă cei mai mulți bani primarilor care au anunțat că vor candida de la PSD

Proprietarii garajelor ce vor fi demolate pe strada Ștefan Tomșa din Suceava își vor primi banii de despăgubiri în cursul lunii septembrie

Proprietarii garajelor ce vor fi demolate pe strada Ștefan Tomșa din Suceava își vor primi banii de despăgubiri în cursul lunii septembrie

Localitatea cu cei mai mulți asistați social din județ este Valea Moldovei, peste 530 de beneficiari la o populație de 4.800 de locuitori